Main Content

Napodobní Tampa Bay tím Toronta z roku 1942?

sobota, 25. jún 2022 09:57 | Autor: TASR

Steven Stamkos
Steven Stamkos | zdroj: TASR

Hokejisti Tampy Bay Lightning neumožnili hráčom Colorada oslavovať zisk Stanleyho pohára. V piatom stretnutí finálovej série NHL zvíťazili v noci na sobotu na ľade tímu Avalanche 3:2 a znížili stav série na 2:3 na zápasy.

Lightning sa pokúsia stať druhým tímom v histórii NHL, ktorý pri formáte na štyri víťazstvá získa Stanley Cup po obrate z 1:3 vo finálovej sérii.

Z 36 takýchto situácií sa to podarilo len hokejistom Toronta Maple Leafs v roku 1942. “Javorové listy” vtedy otočili finálovú sériu s Detroitom Red Wings z 0:3. Tampa už tento rok dve série obrátila. V prvom kole prehrávala s Torontom 2:3 a vo finále Východnej konferencie s New Yorkom Rangers 0:2. “Predĺžili sme si sezónu a to sme chceli dosiahnuť. Ideme postupne od zápasu k zápasu. Bola to drina, ale podali sme výborný výkon a v ďalšom zápase to musíme zopakovať,” dodal kapitán “Bolts” Steven Stamkos.

Útočník Colorada Nathan MacKinnon zaznamenal jednu asistenciu a stal sa prvým hráčom v klubovej histórii Avalanche/Quebec Nordiques s desaťzápasovou bodovou sériou na domácej ľade v jednom roku v play off. Prekonal rekord Claudea Lemieuxa z roku 1997.

Ničuškin dal svoj štvrtý gól vo finále a vyrovnal klubový rekord Joea Sakica a Alexa Tanguaya z roku 2001. Makar zaznamenal ôsmy viacbodový zápas (1+1), v histórii NHL boli lepší len Al MacInnis (10), Brian Leetch a Paul Coffey (po 9). Tampa hrala opäť bez zraneného Braydena Pointa, Coloradu chýbal v druhom zápase za sebou Andre Burakovsky.