Main Content

OH 2020: Odložené hry v Tokiu vyšli na viac ako dvojnásobok pôvodného plánu

streda, 22. jún 2022 13:13 | Autor: TASR

Tokio 2020
Tokio 2020 | zdroj: TASR

Konečné náklady na usporiadanie olympijských hier 2020 v Tokiu boli viac ako dvojnásobné oproti predbežnému plánu organizátorov z roku 2013. Hry museli pre pandémiu koronavírusu o rok odložiť, čo ešte viac zaťažilo rozpočet.

Organizačný výbor vyčíslil, že organizácia hier v Tokiu stála celkovo 1,42 bilióna jenov, čo sa v tom čase rovnalo sume približne 13 miliárd amerických dolárov. V Japonsku sa pre obavy z covidu súťažilo prakticky bez divákov a s prísnymi protipandemickými opatreniami.

Pri ohlásení kandidatúry počítali japonskí organizátori s nákladmi vo výške 734 miliárd jenov. Napokon boli dvakrát vyššie, ale lacnejšie ako pri poslednom odhade pred hrami v decembri 2020. Napriek strate z predaja vstupeniek organizačný výbor ušetril na zjednodušení priebehu jednotlivých podujatí a na výdavkoch, ktoré by museli vynaložiť v prípade príchodu miliónov návštevníkov, informovala agentúra AFP.

"Je na každom z nás, kto sa podieľal na tomto podujatí, aby odovzdal odkaz olympijských hier v Tokiu ďalšej generácii," povedala pri rozlúčke s funkciou šéfka hier Seiko Hašimotová. Organizačný výbor na konci tohto mesiaca oficiálne ukončí svoju činnosť.