Main Content

OFICIÁLNE: Patrioti Levice sa prihlásili do Ligy majstrov. Čaká ich súťaž pod hlavičkou FIBA

pondelok, 20. jún 2022 14:42 | Autor: TASR

Patrioti Levice
Patrioti Levice | zdroj: TASR

Patrioti Levice podali prihlášku do budúcoročnej edície basketbalovej Ligy majstrov. Pre úradujúceho šampióna Niké SBL a Alpsko-jadranského pohára to bude premiérová účasť v nadnárodnej súťaži pod hlavičkou Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA).

Po zisku tretieho titulu v klubovej histórii viacerí kluboví funkcionári avizovali, že by chceli klub posunúť do vyspelejšej pohárovej Európy. Prihláška a splnenie všetkých požiadaviek FIBA by mohli byť vzhľadom na organizáciu reprezentačných zápasov Slovenska v kvalifikácii majstrovstiev sveta 2023 akceptované.

"V priebehu minulého týždňa sme prvýkrát v histórii klubu poslali prihlášku do basketbalovej Ligy majstrov (BCL). Hneď na to sme dostali niekoľkostranový dotazník, kde sme museli vyplniť množstvo otázok týkajúcich sa hlavne infraštruktúry - športovej haly, ale aj schopnosti zabezpečenia ďalšieho množstva vecí v súvislosti s účasťou v tejto prestížnej súťaži. Naša športová hala síce prešla v posledných rokoch modernizáciou osvetlenia, či výsledkovej tabule, čo nám dalo šancu vôbec uchádzať sa o účasť v tejto súťaži, stále však nedokážeme pokryť všetky kritériá (ako napr. kapacitu 3000 miest, či palubovku len s basketbalovými čiarami), a tak je naša účasť podmienená výnimkou na kapacitu, či zapožičaním si mobilnej palubovky. Do konca mesiaca dostaneme odpoveď, následne sa začiatkom júla uskutoční žreb kvalifikácie BCL, ktorá sa bude hrať zrejme na jednom mieste u jedného z účastníkov kvalifikácie. V prípade, ak by bola odpoveď z vedenia súťaže negatívna, prihlásime sa v poradí do druhého pohára, Európskeho pohára FIBA, kde nie sú podmienky až tak prísne nastavené," uviedol pre oficiálnu klubovú webstránku generálny manažér klubu Ladislav Garaj.

Z Niké SBL budú Patrioti Levice len tretí klub, ktorý by si mohol zahrať prestížnu Ligu majstrov. V minulosti hrala túto súťaž Prievidza a pred troma rokmi sa zapojil do bojov Inter Bratislava. Oba tímy sa následne predstavili v Európskom pohári FIBA (FIBA Europe Cup). "Je jasné, že účasť v európskych pohároch FIBA kladie väčšie nároky na šírku a kvalitu kádra a je pre klub aj finančne náročnejšia, na druhej strane je táto účasť v pohárovej Európe pre slovenský basketbal extrémne dôležitá. Z pozície skúseností pre slovenských hráčov a z pozície rešpektu pre slovenský basketbal. Bola by to tiež skvelá reklama pre naše mesto a región, rovnako tak odmena pre fanúšikov a partnerov klubu. Nebojíme sa tejto výzvy, s podporou zväzu, mesta a partnerov sme ju pripravení zvládnuť," dodal funkcionár Patriotov.

Slovensko ako jedna z mála krajín nemá dlhodobo účastníkov v mužských súťažiach pod hlavičkou FIBA, preto by aj koeficient radil Levičanov už na úvod kvalifikácie. Hrať by sa mali kvalifikačné turnaje ešte pred štartom nového ligového ročníka. V prípade neúspechu v Lige majstrov by sa zverenci trénera Michala Madzina mali dostať do Európskeho pohára FIBA, kde by im nemala ujsť miestenka v skupinovej fáze. V najbližších dňoch a týždňoch sa Patrioti dozvedia verdikt ohľadne prihlášky, v prípade akceptácie následne mená svojich súperov a systém kvalifikácie Ligy majstrov, respektíve ako ďalej v Európskom pohári FIBA.