Main Content

MS V HOKEJBALE: Muži chcú byť majstri sveta. Ženy chcú priniesť medailu

pondelok, 20. jún 2022 08:18 | Autor: TASR

Slovenské hokejbalistky
Slovenské hokejbalistky | zdroj: TASR

Slovenskí reprezentanti majú pred 14. majstrovstvami sveta v hokejbale najvyššie ambície a na dosah rekordný zápis. Ešte nikomu sa nepodarilo získať päť majstrovských titulov za sebou, Slováci sa chcú v Montreale o to pokúsiť. Štyri tituly v sérii získali okrem nich aj Kanaďania, obaja majú na konte celkovo päť zlatých medailí. Uspieť chcú aj ženy, Slovenky sa naposledy tešili z cenného kovu v roku 2015.

Slovenskí hokejbalisti získali svoj prvý titul v roku 1999 vo Zvolene, potom nasledovala hegemónia Kanaďanov. Zámorskí hráči získali štyri triumfy v rokoch 2001 až 2007. Ďalšie roky patrili Čechom, no od MS 2013 sa tešili z titulu iba Slováci. Naposledy na šampionáte v Košiciach.

Svetová špička sa čoraz viac vyrovnáva, svedčí o tom aj fakt, že vo finále mali hráči SR počas uplynulých deviatich rokov zakaždým iného súpera. V roku 2013 v kanadskom St. John´s v ňom zdolali Čechov, o dva roky neskôr vo švajčiarskom Zugu triumfovali po predĺžení nad výberom USA, v Pardubiciach 2017 uspeli proti Kanade a pred tromi rokmi v Košiciach sa tešili z víťazstva nad Fínskom. "Svedčí to o tom, že rozhodujú maličkosti, napríklad nasadenie do skupín," povedal pre TASR tréner SR Mojmír Hojer.

MS v hokejbale sa konajú každé dva roky, vlani sa šampionát nehral pre pandémiu koronavírusu. Tohtoročný šampionát sa odohrá v Montreale v hale Place Bell na predmestí v Lavale. Na Slovákov čakajú v A-skupine postupne Veľká Británia, Haiti, Taliansko a Česko. V B-skupine sú domáca Kanada, ďalej USA, Fínsko, Grécko a Arménsko. Prvé štyri tímy z každej skupiny postúpia do štvrťfinále, zvyšné budú bojovať o záchranu.

Okrem mužov budú o titul na šampionáte bojovať aj ženy, Slovenky sa stretnú postupne s Kanadou, USA, Českom, Veľkou Britániou a Libanonom. Po týchto zápasoch si prvý tím tabuľky zahrá semifinále so štvrtým, druhý nastúpi proti tretiemu. Nasledovať budú zápasy o medaily.