Main Content

Slováci vstúpili do ME U19 domácim debaklom. Ako hodnotili prehru 0-5 s Francúzskom?

nedeľa, 19. jún 2022 08:14 | Autor: TASR

Slovensko U19
Slovensko U19 | zdroj: TASR

Slovenskej futbalovej reprezentácii nevyšiel vstup do finálového turnaja ME hráčov do 19 rokov. V sobotnom stretnutí A-skupiny utrpela v Trnave debakel 0:5 s francúzskymi rovesníkmi.

Po dva góly trojnásobných európskych šampiónov strelili Warren Bondo a Alan Virginius, ktorí nadviazali na otvárací presný zásah Louma Tchaounu.

Zverenci Alberta Rusnáka sa najbližšie v utorok 21. júna o 17.30 h opäť v Trnave stretnú s Talianskom. V piatok 24. júna si v rovnakom čase a na rovnakom mieste zmerajú sily s rumunskou devätnástkou. Do semifinále postúpia prvé dva tímy z oboch skupín.

ME hráčov do 19 rokov

A-skupina

Trnava

Slovensko - Francúzsko 0:5 (0:2)

Góly: 34. a 59. Bonny, 57. a 62. Virginius, 16. Tchaouna. ŽK: Jambor - Toure. Rozhodoval: Krogh (Dán.), 5238 divákov.

SR: Baláž - Kopásek, Luka, Kóša (66. Ujlaky), Šikula - Hollý (46. Oravec), Gajdoš, Halabrín (70. Sauer) - Griger (78. Sliacky), Jambor, Mišovič (46. Gaži)

Francúzsko: Lo-Tutala - Pereira, Camara, Toure, Hadjam - Bondo (49. Da Silva), Adeline (66. Cisse), Diouf - Virginius (66. Ba), Bonny (75. Arconte), Tchaouna (75. Ben Seghir)

Slováci začali aktívne a vysokým pressingom sprvoti nedovolili Francúzom rozvinúť ich ofenzívne manévre. Postupne sa však favorit začal presadzovať a držať loptu častejšie na kopačkách. V 16. minúte otvorili Francúzi skóre, keď Pereira naservíroval loptu ako na podnose Tchaounovi a ten ju zblízka napálil do prázdnej bránky - 0:1. Po polhodine sa na hranici šestnástky uvoľnil Virginius a jeho točená strela tesne minula ľavú žrď slovenskej bránky. O chvíľu neskôr si s jeho štipľavým pokusom poradil Baláž. Tento úsek hry jasne patril mladíkom "Les Bleus" a tí svoju prevahu pretavili do strelenia druhého gólu. V 34. minúte sa Virginius prevtelil do role asistenta, krížnym centrom našiel Bonnyho, ktorý v sklze skóroval do opustenej bránky - 0:2. V 36. minúte sa pred francúzskym brankárom prebíjal do šance Gajdoš, ale k zakončeniu sa napokon nedostal.

V 50. minúte predviedol pekné sólo striedajúci Gaži, na ktorého konci však bola nepresná strela. Na opačnej strane zachránil Baláž svoj tím od tretieho gólu, keď sa vyznamenal pri strele Pereiru a loptu vyrazil na roh. Potom však Francúzi v plnej kráse predviedli svoje umenie, keď v rozmedzí 57. až 62. minúty po vyšachovaní súperovej obrany trikrát gólovo udreli. Slováci boli zrelí na "uterák", ich psychika utrpela tvrdú ranu. Záverečnú polhodinu však dohrali bez ďalšieho inkasovaného gólu, hoci sami vpredu nedokázali nič vymyslieť.

Hlasy po zápase:

Albert Rusnák, tréner SR: "Francúzi potvrdili kvalitu, prevýšili nás vo všetkom. Nie nadarmo som hovoril, že patria medzi favoritov turnaja. Prvých 15-20 minút bolo z našej strany slušných, mali sme nejaké možnosti, no dostali sme z prvej vážnejšej šance gól a potom druhý. Chceli sme so zápasom aspoň niečo urobiť a pokúsiť sa znervózniť Francúzov, no v druhom polčase prišli tri góly v priebehu piatich minút. Bohužiaľ, neukázali sme kvalitu na lopte. Keď chceme pomýšľať na úspech, musíme ukázať, že vieme hrať futbal. Iba bojovnosť nestačí. Dnes sme smerom dopredu ani dozadu veľa neukázali."

Timotej Jambor, kapitán a útočník SR: "Nehodnotí sa to ľahko, určite sme si vstup do turnaja predstavovali inak. Treba však priznať, že Francúzi dnes boli vo všetkom lepší a zaslúžene vyhrali. Hrali sme dobre 15 minút a to je málo, potom Francúzi zapli na vyšší stupeň a boli páni na ihrisku. Boli silnejší, rýchlejší v kombinácii, a to nás ešte viackrát podržal brankár. Musíme tento zápas vyhodiť z hlavy a sústrediť sa na ďalší s Talianskom. Stále je v hre šesť bodov a náš cieľ ísť aspoň na MS stále platí."

Sebastián Kóša, stopér SR: "Vedeli sme o silných stránkach Francúzov. Nepostrážili sme si ich a dostali veľa gólov z protiútokov. Potrestali nás z každej šance, ktorú mali. Prvý gól to celé načal, po zmene strán už ukázali veľkú kvalitu, to sa musí nechať. Zápas im chutil a dali nám päť gólov. Už to nezmeníme, musíme sa teraz pripraviť na Talianov a podať lepší výkon."