Main Content

OFICIÁLNE: Novým trénerom Slovenska nebude kormidelník z našej krajiny

štvrtok, 16. jún 2022 16:33 | Autor: TASR

Stanovisko SFZ -fanúšikovia
Stanovisko SFZ -fanúšikovia | zdroj: TASR

Prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik potvrdil, že nový reprezentačný tréner bude zo zahraničia. S Čechom Ivanom Haškom, ktorého meno sa začalo skloňovať v médiách, však zatiaľ nerokoval.

SFZ hľadá nástupcu Štefana Tarkoviča, ktorého výkonný výbor SFZ odvolal počas júnového asociačného termínu. V dvoch stretnutiach Ligy národov viedli národný tím dovtedajší asistenti Samuel Slovák a Marek Mintál. "Máme vytypované osobnosti, ktoré by to mohli byť. V najbližších dňoch bude prebiehať komunikácia o podmienkach. Okruh je veľmi úzky, máme adepta číslo jeden a adepta číslo dva. Žiadne meno nepoviem, nebolo by to korektné. Sú to skúsení tréneri, ktorí môžu priniesť na Slovensko to, čo predchádzajúci tréneri nedokázali naplniť," povedal Kováčik na štvrtkovom brífingu v Šamoríne, kde mal národný tím svoj kemp pred zápasmi LN. Bližšie už okruh kandidátov nekonkretizoval: "Aj Česko je zahraničie, aj Taliansko je zahraničie, aj Francúzsko je zahraničie, aj Holandsko je zahraničie."

Kováčik povedal, že do nového kouča je ochotný investovať viac prostriedkov než v prípade predchádzajúcich dvoch trénerov, Tarkoviča a Čecha Pavla Hapala. Časový rámec nestanovil, otázku by však chcel vyriešiť čím skôr: "Komunikácia nezáleží len na mne." Najbližšie reprezentačné povinnosti čakajú na Slovákov v septembri, keď odohrajú záverečné dva zápasy v 3. skupine C-divízie LN, a Kováčik sa im po nepresvedčivých výkonoch i výsledkoch chystá prehovoriť "do duše": "Hráči to budú počuť prví. Všetci už boli po poslednom zápase hlavami na dovolenkách, určite to bude pred najbližším septembrovým zrazom a bude to veľmi dôrazné."

Tarkovič nastúpil na post hlavného trénera v októbri 2020. So Slovákmi postúpil cez baráž na majstrovstvá Európy, no neskôr s nimi zostúpil do "céčka" LN. Po tom, ako sa vedenie SFZ v zime nedohodlo na spolupráci s Vladimírom Weissom st., dostal Tarkovič nový kontrakt. Za jeho zotrvanie vo funkcii hlasovali na návrh Kováčika a viceprezidenta pre štátne reprezentácie Karola Belaníka všetci členovia výkonného výboru, rovnako tak aj za jeho odvolanie.

"Určite neľutujem, keď sme Štefana angažovali ako trénera prvýkrát. Môžem priznať, že nová zmluva, ktorú sme mu ponúkli v decembri, bola do istej miery chyba. Nikdy som sa neschovával pred realitou, vždy som vedel priznať chybu. Bol odvolaný na základe toho, že nepokračoval nastúpený trend z jesene. Tarkovič bol druhá voľba, keďže sme sa nedokázali dohodnúť s Vladom Weissom. Výkonný výbor je orgán, ktorý o tom rozhoduje. My robíme návrh, ale s tým návrhom môže prísť ktorýkoľvek člen výkonného výboru alebo iná osobnosť. Budeme robiť návrh a bude rozhodovať výkonný výbor, kde sú zástupcovia trénerov aj zástupcovia profesionálnych klubov. Tak boli zvolení všetci tréneri, aj predtým, ako som bol ja prezidentom. Je to po diskusii. V minulosti Dušan Radolský navrhol poľského trénera Nawalku, len sme sa na ňom nezhodli," dodal prezident SFZ.