Main Content

Guľa o Konferenčnej lige, posilách či plánoch s DAC. Cieľom je ofenzívna hra

streda, 15. jún 2022 16:31 | Autor: TASR

Adrián Guľa
Adrián Guľa | zdroj: TASR

 DAC Dunajská Streda začal prípravu na novú sezónu Fortuna ligy v pondelok netradične bez hlavného trénera. Od stredy však už hráči zarezávajú pod vedením nového kouča Adriána Guľu.

Otázka hlavného trénera v posledných dňoch na Žitnom ostrove rezonovala intenzívne, ale záhada sa nakoniec vyriešila. "Upieklo sa to v priebehu ostatných dní, pár dní nazad. Veľmi sa teším, že sme sa dohodli na spolupráci. Vraciam sa domov na Slovensko po skúsenostiach, ktoré ako verím mi pomohli a urobili ma silnejším. Podpísal som zmluvu na dva roky plus jeden rok opcia. Realizačný tím sa ešte stále formuje," povedal v stredu na brífingu s novinármi nový tréner Dunajskej Stredy.

DAC už na začiatku júla čaká Európska Konferenčná liga, ale ciele mužstva na celú sezónu sú skromné. "Pre nás je teraz podstatné maximálne sa koncentrovať na štart Konferenčnej ligy. Ako som sa rozprával s manažmentom Dunajskej Stredy, momentálne je dôležitá ostrá, tvrdá práca. Chcem prispieť k návratu ofenzívneho herného štýlu a rozvoj hráčov čo najrýchlejšie pretaviť do úspešných výsledkov. Lebo tie sa od nás očakávajú. Verím, že sa nám to podarí. Konferenčná liga je európska súťaž, hrajú tam fantastické mužstvá. Musíme ísť krok za krokom, pokorne. Vieme, že sa musíme koncentrovať na najbližší dvojzápas," pripomenul Guľa.

V prvý deň letnej prípravy sa v pondelok hlásilo 17 hráčov, keďže viacerí sú ešte na reprezentačných zrazoch. Hráči sa rozdelili na dve skupiny. Jedna skupina absolvovala fyzické testy na MOL Akadémií, druhá skupina sa presunula do maďarského Győru na lekárske prehliadky. Mužstvo opustili už štyria hráči. Martin Vantruba zamieril do Trnavy, Argentínčan Luciano Vera bude hosťovať v druhej argentínskej lige. Thibaud Verlinden prestúpil do belgického Beerschotu a Matúš Malý sa upísal Ružomberku. S mužstvom začal prípravu Martin Rymarenko, ktorý poslednú sezónu trávil naopak na Liptove.

Zmeny v hráčskom kádri ešte nie sú uzavreté, po príchode nového trénera môže byť káder ešte doplnený. "Diskutujeme o hráčskom kádri. Dunajská Streda už aj skôr ukázala, že je aktívna na trhu a vie vyhodnotiť, ktoré posty treba posilniť. Dnes je ešte podstatné, aby som vložil energiu do hráčov, ktorí sú tu. Vytiahli sme hráčov zo šamorínskej akadémie, ktorí vyplniť medzeru po reprezentantoch," dodal tréner Guľa.

Na prípravu sa už tešia aj samotní hráči, ktorí sa musia pripraviť na zápas EKL proti Cliftonvillu. "Mali sme dva týždne dovolenky, ale tešíme sa na tréningy, na prípravu i zápasy. Sme dobre oddýchnutí. Sme radi, že prichádza na Slovensku známy tréner. Tešíme sa na spoluprácu. Veríme, že budeme spolu úspešní. Chceme byť lepší, ako minulý rok, hrať o Európu. Máme tri týždne času sa pripraviť na dvojzápas v Konferenčnej lige, čaká nás ťažký súper zo Severného Írska. V tejto súťaži už nie je ľahký protivník. Verím, že budeme pripravení na dvojzápas,” povedal kapitán Dominik Kružliak.

Dunajská Streda absolvuje prípravu len v domácich podmienkach na MOL Akadémii, mužstvo má v pláne odohrať štyri prípravné zápasy. Naplánované sú zápasy proti Pohroniu, Slovanu a maďarskému Paksu, jeden súper je ešte v štádiu riešenia.

Hráči zapojení do prípravy: Ricardo, Horváth - Brunetti, Muhamedbegovič, Szendrei, Bögi, Szánthó, Moumou, Balogh, Hahn, Andrezinho, Dimun, Veselovský, Andzouana, Kalmár, Kružliak, Rymarenko

Chýbali: Veselinov, Blackman, Davis, Ciganiks, Njie, Nebyla, Krstović - reprezentačné povinnosti, Balić, Pinto - zranenie, Sharani - choroba