Main Content

OFICIÁLNE: Slovan Bratislava pozná svojho prvého súpera v Lige majstrov 22/23

utorok, 14. jún 2022 15:14 | Autor: TASR

Vladimír Weiss st.
Vladimír Weiss st. | zdroj: TASR

Futbalisti úradujúceho slovenského šampióna ŠK Slovan Bratislava sa v 1. predkole Ligy majstrov 2022/2023 stretnú s tímom FC Dinamo Batumi z Gruzínska.

Rozhodol o tom utorňajší žreb vo švajčiarskom Nyone. Termíny úvodných zápasov sú 5. a 6. júla a odvety sa uskutočnia o týždeň neskôr 12. a 13. júla. Slovan sa v úvodnom dueli predstaví doma, odvetu odohrá na pôde gruzínskeho majstra.

V prvom predkole sa žrebovalo 29 tímov. Pred zápasmi 1. predkola sa ešte uskutoční predkvalifikácia, v ktorej si to o jednu miestenku rozdajú majstri Estónska, San Marína, Andorry a Islandu, víťaz uzavrie kompletnú tridsiatku.

Európska futbalová únia (UEFA) rozdelila tímy do troch skupín, v každej bolo päť nasadených a päť nenasadených klubov. Slovan mohol okrem Batumi dostať za súpera HŠK Zrinjski Mostar (Bosna a Hercegovina), Lech Poznaň (Poľsko), Hibernians FC (Malta) a KF Shkupi Skopje (Severné Macedónsko).

Víťazi prvého predkola postúpia do druhého predkola, zdolané tímy budú hrať v druhom predkole Európskej konferenčnej ligy.

Dinamo Batumi získalo v uplynulej sezóne svoj premiérový majstrovský titul, keď triumfovalo s päťbodovým náskokom pred Dinamom Tbilisi. V Gruzínsku sa hrá systémom jar – jeseň, aktuálny ročník je tam teda v plnom prúde. Batumi vedie ligu po šestnástich odohraných kolách, získalo 35 bodov. Súpera "belasých" dobre pozná tréner Vladimír Weiss, ktorý od marca 2016 do novembra 2020 trénoval gruzínsku reprezentáciu.

"Dá sa povedať, že som žreb trafil, pretože som tipoval práve Dinamo Batumi. Pomyslel som si, že to má byť asi taký osud, že dostaneme gruzínske mužstvo, a tak sa aj stalo. Myslím si, že šance sú päťdesiat na päťdesiat. Prvý zápas hráme doma, čo musíme potvrdiť dobrým výkonom. Ani v odvete to nebude prechádzka. Dinamo má krásny štadión, čaká nás vypredané 20-tisícové hľadisko. Poznám dobre ich trénera aj hráčov, veľa z nich je v gruzínskej reprezentácii, k tomu tam majú dvoch-troch zo zahraničia. Je tam Kviča Kvaratškelia, o ktorom sa hovorilo, že by ešte mohol hrať v prvom predkole proti nám, no podľa mojich informácií by sa prvého júla mal hlásiť v Neapole. Dinamo má skúseného trénera, počas môjho pôsobenia v Gruzínsku viedol reprezentáciu do 21 rokov. Takže uvidíme, či bude výhra, že ich poznám, pretože aj oni poznajú môj štýl práce. Samozrejme, chceme postúpiť a uvidíme, čo ukážeme na ihrisku. Budú to však ťažké zápasy, aj gruzínska reprezentácia hrá teraz výborne a je blízko k víťazstvu vo svojej skupine v Lige národov," povedal Weiss pre klubový web Slovana.

Žreb 1. predkola LM:

ŠK SLOVAN BRATISLAVA - Dinamo Batumi

Pjunik Jerevan - CFR Kluž

NK Maribor - Šachťor Soligorsk

Ludogorec Razgrad - Sutjeska Nikšič

FC Dudelange - FK Tirana

Tobol Kostanaj - Ferencváros Budapešť

Malmö FF - víťaz predkvalifikácie

FC Ballkani - Žalgiris Vilnius

HJK Helsinki - RFS Riga

Bodö Glimt - KFI Klaksvik

The New Saints - FC Linfield

Shamrock Rovers - FC Hibernians

Lech Poznaň - FK Karabach

FC Shkupi - Lincoln Red Imps

Zrinjski Mostar - Šeriff Tiraspoľ