Main Content

Zápas Kanady s Panamou sa neodohral. Dôvod? Domáci futbalisti štrajkovali

pondelok, 6. jún 2022 08:24 | Autor: TASR

Kanada
Kanada | zdroj: TASR

Nedeľný prípravný duel Kanada - Panama, ktorý sa mal hrať vo Vancouveri, zrušili iba niekoľko hodín pred plánovaným výkopom. Dôvodom bol štrajk domácich hráčov.

Podľa agentúry AFP kanadskí hráči nesúhlasia so znením novej reprezentačnej zmluvy, ktorú im predostrel zväz. Posledný návrh dostali vo štvrtok, káder ho jednoznačne zamietol. Rozhovory o kolektívnej zmluve medzi vedením Kanadskej futbalovej federácie (Canada Soccer) a reprezentantmi sa vlečú už od marca.

"Rokovania prebiehajú zbytočne dlho. Predstavitelia Canada Soccer čakali až do 2. júna, aby nám dali 'archaickú' ponuku. Generálny sekretár a prezident zväzu nám boli prvýkrát k dispozícii až 4. júna. Z týchto dôvodov sme sa rozhodli nenastúpiť na zápas s Panamou. Nastal čas, aby sme sa postavili za budúcnosť kanadského futbalu," uviedli v spoločnom vyhlásení členovia kanadského národného tímu. Tí skritizovali aj kontrakt, ktorý ešte v roku 2018 uzavrel zväz so svojím obchodným partnerom Canadian Soccer Business.

Kanaďania sa po 36 rokoch kvalifikovali na MS, v Katare sa predstavia v F-skupine spoločne s Belgickom, Chorvátskom a Marokom. Hráči požadujú od zväzu, aby reprezentantky brali rovnaké odmeny za zápasy ako muži. Takisto žiadajú, aby kanadské hráčky dostali časť prémií za postup mužskej reprezentácie na MS 2022 a aby sa urýchlil rozvoj tamojšej ženskej súťaže.