Main Content

Stephen Curry pred finále NBA: Nič v živote sa nedá garantovať. Vieme, aké ťažké je triumfovať

štvrtok, 2. jún 2022 08:13 | Autor: TASR

Stephen Curry
Stephen Curry | zdroj: TASR

Vo finále play off zámorskej basketbalovej NBA sa stretnú Golden State Warriors a Boston Celtics. Séria nemá vysloveného favorita. Prvý zápas je na programe v noci na piatok o 3.00 SELČ.

Dva z troch najúspešnejších tímov súťaže sa vo finále stretnú iba druhýkrát v histórii. Predtým sa v roku 1964 tešili z úspechu Celtics, ktorí vo finále zdolali vtedajšie San Francisco Warriors 4:2 na zápasy. Boston v prípade úspechu získa 18. titul a odpúta sa na čele historických tabuliek od Los Angeles Lakers. Warriors môžu získať siedmy titul, pričom tri z nich si v rokoch 2015, 2017 a 2018 pripísali s viacerými súčasnými hráčmi v kádri.

Golden State sa predstaví v šiestom z uplynulých ôsmych finále, napriek tomu nemožno o tomto tíme hovoriť ako o favoritovi. Klub zo severnej Kalifornie postihol po neúspešnom finále proti Torontu v roku 2019 tvrdý pád. Hviezdny Kevin Durant prijal ponuku Brooklynu, strelec Klay Thompson pre ťažké zranenia zmizol z paluboviek na dva a pol roka. Warriors sa dvakrát za sebou nedostali ani do play off. Obmena kádra tiež neprebiehala ideálne.

V roku 2020 síce mohli vyberať Warriors z druhej pozície na drafte, no talentovaný pivot James Wiseman sa zranil a v prebiehajúcom ročníku vôbec nenastúpil. Súčasný tím Warriors je tak kombináciou veteránov s mnohými neskúsenými hráčmi. Mužstvu sa navyše ani v prebiehajúcej sezóne nevyhýbali zranenia, elitné jadro Thompson, Stephen Curry a Draymond Green odohralo v základnej časti spolu iba 11 minút. V play off však do seba všetko zapadlo a tím ukázal svoje skúsenosti. Vo štvrťfinále konferencie ako nasadená trojka vyradil oslabený Denver 4:1 na zápasy, v semifinále zdolal mladé mužstvo Memphisu 4:2 a následne si poradil 4:1 aj s nečakaným účastníkom finále Dallasom, ktorý prešiel cez suveréna základnej časti Phoenix.

V prípade úspechu Warriors získa cenu MVP s vysokou pravdepodobnosťou Stephen Curry. Pre dlhoročnú osobnosť ligy by to bolo prvé ocenenie. V roku 2015 si vyslúžil prestížny titul Andre Iguodala za ubránenie LeBrona Jamesa v sérii proti Clevelandu, pri ďalších dvoch prvenstvách Golden State bol líder tímu Durant. Curry sa pritom po zranení zápästia v závere základnej časti mierne trápi pri streľbe trestných hodov a bodové explózie z jeho strany už neprichádzajú ako na zavolanie. O to viac sa však sústreďuje na svoje povinnosti stredného rozohrávača, Golden State sa pod jeho taktovkou zmenil v tím s najväčším počtom asistencií v lige. "Nič v živote sa nedá garantovať. Vieme, aké ťažké je triumfovať. Vedeli sme to už aj predtým, ako sme na dve sezóny upadli do letargie. Preto je toto finále špeciálne. Som hrdý na každého jedného spoluhráča za to, ako makal celý rok. Teraz máme príležitosť ukončiť našu prácu," tešil sa Curry z návratu do finále podľa AP.

Boston sa vo finále NBA predstaví premiérovo od roku 2008, vtedy zdolal Los Angeles Lakers 4:2. V tíme nie je ani jeden držiteľ prsteňa pre šampióna. Dlhé roky budovaný kolektív sa predstavil vo finále konferencie aj v rokoch 2017, 2018 a 2020, na najvyššiu úroveň sa však dostať nedokázal. Ešte v závere januára sa Celtics ocitli vo vyrovnanej Východnej konferencii až na 10. mieste tabuľky a hrozilo im, že ani nepostúpia do play off. Záver základnej časti však mali najlepší zo všetkých tímov v lige a formu ukázali aj vo vyraďovačke.

Vo štvrťfinále konferencie nedali šancu predsezónnemu kandidátovi na titul Brooklynu (4:0), v semifinále vyradili úradujúcich šampiónov z Milwaukee (4:2) a vo finále zdolali nasadenú jednotku východu Miami 4:3, keď záverečné dve stretnutia vyhrali dokonca na súperovej palubovke. Nemuseli by sa tak obávať ani prípadného siedmeho duelu finálovej série, pri ktorom by malo výhodu domáceho prostredia Golden State.

Streleckou oporou tímu je Jayson Tatum, ktorý bol rovnako ako jeho náprotivok Draymond Green aj súčasťou zlatého mužstva pred rokom na OH v Tokiu. Celtics sa však predovšetkým spoliehajú na kvalitnú defenzívu, Curryho bude brániť držiteľ ceny najlepšieho obrancu sezóny Marcus Smart. Slabinou Bostonu mal byť post pivota, no veterán z Dominikánskej republiky Al Horford začal predvádzať životný basketbal. "Veríme jeden druhému, v obrane odovzdávame maximum. To je naša hlavná devíza," povedal Horford, ktorý oslávi v piatok 36. narodeniny a po 141 zápasoch v play off si konečne pripíše prvý aj vo finále.

Kouč Bostonu Eme Udoka môže získať titul šampióna hneď pri svojej prvej sezóne na poste hlavného trénera. Tento úspech nie je v NBA až taký nezvyčajný, dokázalo to už deväť trénerov v histórii. Predtým v roku 2015 aj Steve Kerr, ktorý tak započal svoje úspešné pôsobenie na lavičke Golden State.

Program finále NBA 2021/22 (časy sú v SELČ):

1. zápas, piatok 3. júna: Golden State Warriors - Boston Celtics (3.00)

2. zápas, pondelok 6. júna: Golden State Warriors - Boston Celtics (2.00)

3. zápas, štvrtok 9. júna: Boston Celtics - Golden State Warriors (3.00)

4. zápas, sobota 11. júna: Boston Celtics - Golden State Warriors (3.00)

prípadný 5. zápas, utorok 14. júna: Golden State Warriors - Boston Celtics (3.00)

prípadný 6. zápas, piatok 17. júna: Boston Celtics - Golden State Warriors (3.00)

prípadný 7. zápas, pondelok 20. júna: Golden State Warriors - Boston Celtics (2.00)