Main Content

Trénera Tarkoviča sklamal Hancko. Tréner Tarkovič sklamal (opäť) futbalovú verejnosť

streda, 1. jún 2022 18:30 | Autor: Jakub Vaverka

Štefan Tarkovič
Štefan Tarkovič | zdroj: TASR/Martin Baumann

Slovenská futbalová verejnosť rieši novú tému. Sú ňou komentáre trénera reprezentácie Štefana Tarkoviča na adresu obrancu Dávida Hancka.

Aktuálne prebieha asociačný termín, pričom najbližším súperom Slovenska bude Bielorusko. Dávid Hancko má za sebou výbornú sezónu v drese Sparty Praha, patrí medzi našich najlepších futbalistov. Už v zime sa otvorene špekulovalo o tom, že by mohol prestúpiť do anglickej Premier League.

Na rovinu, hráčov ako on nemáme veľa. Herne aj ľudsky, a je pravdou, že v súčasnom tíme slovenskej reprezentácie, ešte k tomu po konci ikony ako Marek Hamšík, sa kvalitní futbalisti zídu ako soľ. K dnešnému dňu však môžeme konštatovať nielen to, že Hancko Slovensku v júni nepomôže, ale aj to, že nevieme, či vôbec pri súčasnej garnitúre bude v národnom tíme pokračovať. A niet sa mu čo čudovať.

Štefan Tarkovič
Štefan Tarkovič | zdroj: TASR

Čo sa stalo? Dávid Hancko sa trénerovi Štefanovi Tarkovičovi ospravedlnil, že v júnovom termíne nebude Slovensko reprezentovať. „Dávid Hancko sa ospravedlnil z osobných dôvodov a na zraz nepríde. Je to pre mňa komplikácia, pretože sme s ním počítali do základu. Je to trochu aj sklamanie, ale je to jeho rozhodnutie. Nechcem o tom veľmi polemizovať. Ja potrebujem, aby hráči boli motivovaní a pripravení podať najlepší výkon. Jeho rozhodnutie akceptujem,“ povedal lodivod slovenského národného tímu na tlačovej konferencii. 

Znie to, že Hancko sa doslova vykašľal na reprezentáciu, aby sa venoval súkromiu, no nie? Skutočný dôvod, prečo Dávid odmietol národný tím a zápasy proti súperom ako Kazachstan či Bielorusko, je, že jeho manželka sa nachádzala v posledných dvoch týždňoch tehotenstva a pár očakával prvý prírastok do rodiny. Presne dnes sa Dávid Hancko a jeho manželka Kristýna stali rodičmi, narodil sa im syn Adam. Obom gratulujeme a rodinke prajeme len to dobré.

Dávid Hancko
Dávid Hancko | zdroj: AC Sparta Praha

Hancko tak po úspešnom ročníku zažíva úspech v súkromí a je takmer isté, že jeho meno budeme často počuť aj počas prestupového leta. O tom ale niekedy inokedy, späť k trénerovi Tarkovičovi. Nemal informácie o situácii nášho obrancu? Nevyhodnotil otázky novinárov správne a zbytočne sa pustil do reprezentačnej opory? Prečo takýmto spôsobom kritizoval jedného možno z TOP 5 najlepších hráčov, akých Slovensko aktuálne má?

Nevieme. Už po EURO 2020, kde Slovensko skončilo po fatálnej porážke so Španielskom 0-5 sa očakávalo, že Štefan Tarkovič opustí svoju funkciu. Následne sa to očakávalo aj po neúspešnej kvalifikácii na MS 2022 do Kataru, kde sme nezvládli príliš veľké množstvo zlomových okamihov. Nestalo sa to, i keď kritika verejnosti bola silná, či už výsledkovo, herne alebo po stránke nominácie či nenominácie niektorých hráčov.

A nestane sa tak ani teraz, ale komentáre na Hanckovu adresu sú iba ďalším dokreslením toho, že situácia v slovenskej futbalovej reprezentácii nie je ani zďaleka optimálna. Pravdepodobne každý chápe, prečo hráč uprednostnil chvíle s manželkou pred pôrodom pred asociačným termínom. A možno nie,...