Main Content

Dunajská Streda ide do Európy. Trenčín siahal na miestenku, ale nestačilo to

sobota, 28. máj 2022 07:54 | Autor: TASR

Hráči FC DAC 1904 Dunajská Streda
Hráči FC DAC 1904 Dunajská Streda | zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Futbalisti FC DAC 1904 Dunajská Streda sa po roku opäť predstavia v Európskej konferenčnej lige. Miestenku v tretej najvýznamnejšej klubovej súťaži na starom kontinente si vybojovali vďaka víťazstvu 2:1 nad AS Trenčín v piatkovom finálovom stretnutí fortunaligovej play off o EKL.

Vlani hráči zo Žitného ostrova stroskotali v 2. predkole EKL na Partizane Belehrad.

Slovenský futbal bude v nasledujúcej edícii európskych pohárov reprezentovať štvorica klubov. Šampión ŠK Slovan Bratislava sa predstaví v 1. predkole Ligy majstrov, vicemajster MFK Ružomberok začne rovnako ako DAC v 1. predkole EKL. Víťaz Slovenského pohára FC Spartak Trnava odštartuje v 2. predkole EKL. Súperov spoznajú na žrebovaniach, ktoré sú na programe 14., resp. 15. júna v Nyone.

finále play off Fortuna ligy o Európsku konferenčnú ligu:

FC DAC 1904 Dunajská Streda - AS Trenčín 2:1 (1:0)

Góly: 26. Kružliak, 85. Krstovič - 72. Azango. ŽK: Krstovič, Verlinden, Nebyla, Balogh, Dimun - Hollý, Iliev, Stojsavljevič, Bainovič. Rozhodovali: Kružliak - Hancko, Pozor, 5257 divákov.

DAC: Veszelinov - Blackman, Kružliak, Brunetti, Ciganiks - Dimun, Nebyla - Andzouana (58. Davis), Balogh (73. Moumou), Verlinden - Krstovič (89. Zuberu)

Trenčín: Iliev - Yem, Stojsavljevič, Pirinen, Kozlovský (90.+2 Jendrišek) - Bainovič - Azango, Kadák, Hollý (66. Lavrinčík), Kmeť (46. Soares) - Kupusovič (66. Ikoba)

Už v 2. minúte podržal trenčiansky brankár Iliev svoje mužstvo. Na Verlindenov center si vyskočil Brunetti, Iliev však jeho hlavičku bravúrne zneškodnil. V 8. minúte sa do sľubnej palebnej pozície dostal Balogh, ale zo 16 metrov minul cieľ. DAC sa tlačil dopredu, v 22. minúte Dimun opečiatkoval ľavú žrď. Už o chvíľu však vypukla na štadióne Dunajskej Stredy gólová radosť. Balogh pripravil loptu Kružliakovi, ktorý z ôsmich metrov poslal loptu pod brvno – 1:0. Vyrovnať mohol Kadák, ale z priameho kopu prestrelil bránku. Po inkasovanom góle sa trenčianska aktivita zvýšila, v 31. minúte musel Azangovu strelu vyraziť Veszelinov. Situácia sa o pár desiatok sekúnd zopakovala, z mikrosúboja opäť vyšiel víťazne Veszelinov. Náskok DAC mohol pred odchodom do šatní zvýšiť Krstovič, tiesnený Bainovičom sa dostal do ostrého uhla, dokázal však vystreliť a prinútil Ilieva k zákroku.

Druhý polčas odštartoval šancou Dunajskej Stredy, Nebyla z 20 metrov vypálil tesne vedľa bránky. Hostia mali územnú prevahu, do vyloženej šance sa však dlho nevedeli dostať. Až prišla 72. minúta, keď po rohovom kope odrazenú loptu z hranice šestnástky poslal do siete Azango – 1:1. Na opačnej strane skúšali šťastie Verlinden a Krstovič, ale Ilieva neprekonali. V 85. minúte však čiernohorský útočník predsa len "odmietol" črtajúce sa predĺženie, presadil sa hlavičkou po centri striedajúceho Davisa - 2:1. DAC v závere tesné víťazstvo ubránil a v lete sa môže tešiť na účinkovanie v pohárovej Európe.