Main Content

Marek Hamšík chce rozlúčkový zápas. Kariéru doma neukončí, láka ho trénerstvo

piatok, 27. máj 2022 07:38 | Autor: TASR

Marek Hamšík
Marek Hamšík | zdroj: TASR

Dlhoročný kapitán Marek Hamšík sa rozhodol ukončiť pôsobenie v slovenskej futbalovej reprezentácii ešte v januári. Hoci sa ho snažil tréner národného tímu Štefan Tarkovič koncom mája ešte presvedčiť o pokračovaní, napokon s intervenciou priamo v Turecku neuspel.

Hamšík to povedal na štvrtkovej tlačovej konferencii v rodnej Banskej Bystrici. "Po poslednom novembrovom zápase som začal rozmýšľať, ako ďalej, a dospel som k rozhodnutiu ukončiť moje pôsobenie v reprezentácii. Srdcom by som chcel pokračovať, ale potrebujem pribrzdiť. V lete budem mať 35 rokov a posledné mesiace či rok sa objavovali časté zranenia. Navyše ma s mojím klubom čaká náročná jeseň. Hráme nielen domácu ligu, ale i európske súťaže, zápasov bude veľa. Musel som niekde ubrzdiť. Takže som sa rozhodol učiniť tak u reprezentácie. Chcem sa sústrediť už iba na klubovú kariéru," uviedol Hamšík. Podobné slová tlmočil pred záverečným kolom tureckej ligy na konci mája aj Tarkovičovi. "Už v januári som mu to načrtol, keď sme sa stretli, že to tak cítim. Pred posledným kolom tureckej ligy prišiel do Istanbulu, kde sme sa o tom porozprávali. Iba som mu potvrdil, že tak to cítim a tak to chcem. Samozrejme, že ma prehováral, ale nedal som sa," dodal s úsmevom na perách stredopoliar Trabzonsporu, s ktorým získal vytúžený majstrovský titul.

Hamšík potvrdil, že zdravotne sa cíti dobre a že je plne pripravený odohrať najbližšiu sezónu za turecký klub. Pripisuje to i kvalitnej regenerácii, ktorej venuje značný čas. V Trabzonspore by rád uvítal aj ďalšieho slovenského futbalistu: "Ak by som mal klubu niekoho odporučiť, tak by to bol Robo Mak, ktorému sa končí zmluva v Maďarsku. Bol dlhoročným kolegom v reprezentácii, mal aj angažmány v Turecku, ale v covidovej situácii, čo bolo náročné. Verím, že Robo si nájde dobrú klub, v ktorom bude hrávať, a vráti sa do reprezentácie."

Hamšík chce ešte odohrať jeden zápas za slovenskú reprezentáciu, avšak malo by ísť už len o prípravný duel. Svoju predstavu priblížil i konkrétnejšie: "Želám si rozlúčkový zápas, no nechcel som hrať v ostrých zápasoch. Dohodol som sa s trénerom Tarkovičom, že ak bude v novembri priateľský zápas na Slovensku, tak sa chcem rozlúčiť s fanúšikmi. A ak to nepôjde, počkáme si na iný termín. Tam možno vybehne slzička z mojej tváre a dostavia sa emócie, lebo športovec zažíva emócie predovšetkým na ihrisku. Verím, že si ešte posledný raz oblečiem reprezentačný dres, vypočujem si hymnu a dôstojne sa rozlúčim."

Kde a kedy Hamšík ukončí klubovú hráčsku kariéru, nevedno. Jeho manažér Juraj Vengloš tvrdí, že slovenský stredopoliar môže hrať ešte dve až tri sezóny v zahraničí na najvyššej úrovni. Eviduje stále značný záujem zo strany popredných klubov. "Chcem si užiť posledné roky v zahraničí. Necítim to tak, že by som ukončil hráčsku kariéru na Slovensku. Keď sa pozriem na to, čo zažili po príchode na Slovensko bývalí reprezentanti, nuž nemali to tu ružové a nik si to z nich ani nezaslúžil, lebo robili obrovské meno Slovensku v zahraničí. Také zaobchádzanie a správanie voči nim si určite nezaslúžili. Ja to nechcem zažiť. Nie je to iba o Martinovi Škrtelovi, ale mohol by som ponúknuť viac príkladov. Veľmi ma to mrzí nielen voči nemu, ale aj voči druhým," objasnil Hamšík svoje dôvody nehrať na sklonku kariéry za slovenský klub, pričom deklaroval, že po skončení aktívnej činnosti sa bude venovať najmä trénerskej práci v mládežníckom klube Jupie, v ktorom vyrastal: "Vyrastal som v banskobystrickom Jupie od piatich rokov, vstúpil som ako investor do tejto školy, som aj jej majiteľom. Chceme napredovať a deťom ponúknuť moderné podmienky. Ak sa dobuduje areál v mestskej časti Rudlová, tak bude jeden z najmodernejších na Slovensku. Týka sa to ihrísk aj infraštruktúry. Chcem si vyskúšať trénerstvo, zobrať si nejakú kategóriu a tam sa ukáže, či na to mám. A ak mi to pôjde, nebránim sa ani veľkému futbalu."

Na štvrtkovej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici sa prezentovala fúzia Jupie Futbalovej školy Mareka Hamšíka s FK Rakytovce. Pod novou značkou RSC Hamsik Academy bude mať nový subjekt nielen žiacke kategórie v najvyššej súťaži, ale chce postupne dostať i dorast z druhej do prvej ligy a mužov Rakytoviec z tretej najvyššej súťaže do druhej. "Mládež v Jupie tak bude vidieť, že môže hrať tretiu ligu mužov, v dlhodobej vízii druhú ligu, čo je už pekná cesta a zostanú v domovskom klube. Chceme vybudovať komplexný klub so štatútom mládežníckej akadémie," uzavrel Hamšík.