Main Content

Novak Djokovič porazil Molčana. Prečo bol súboj s naším tenistom preňho špeciálny?

streda, 25. máj 2022 19:44 | Autor: TASR

Novak Djokovič
Novak Djokovič | zdroj: TASR

Slovenský tenista Alex Molčan neuspel v 2. kole dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros. Najvyššie nasadenému hráčovi a obhajcovi titulu Srbovi Novakovi Djokovičovi podľahol 2:6, 3:6, 6:7 (4). Posledným slovenským želiezkom v singli tak zostala Anna Karolína Schmiedlová, ktorá vo štvrtok v 2. kole nastúpi proti Danke Koviničovej z Čiernej Hory.

Stredajší duel v Paríži mal pikantný náboj pre Mariána Vajdu. Jeden z Molčanových trénerov bol dlhé roky koučom Djokoviča. Pod vedením Vajdu sa "Nole" stal svetovou jednotkou, získal všetkých 20 grandslamových titulov a 37 trofejí z podujatí Masters. Ich úspešná spolupráca sa skončila až v novembri 2021. Začiatkom mája Vajda posilnil Molčanov trénerský tím a už na Roland Garros ho čakala nová úloha ušiť na Djokoviča účinnú taktiku.

Líder svetového rebríčka však na dvorci Suzanne Lenglenovej od začiatku potvrdzoval úlohu favorita. Hral maximálne koncentrovane, v dôležitých momentoch si dokázal pomôcť kvalitným podaním, robil menej nevynútených chýb. V prvom sete zobral Molčanovi servis vo štvrtom a ôsmom geme. V druhom dejstve Molčan dokázal držať s Djokovičom krok v dlhých výmenách, v kľúčovom geme za stavu 2:3 však stratil servis.

Na začiatku tretieho dejstva zaskočil Molčan Djokoviča viacerými úspešnými stopbalmi, za stavu 1:2 prvýkrát prelomil jeho podanie a dotiahol set do tajbrejku. V ňom mal však navrch Djokovič, ktorý za stavu 6:3 premenil druhý mečbal a upravil vzájomnú bilanciu s Molčanom na 2:0. Vlani ho zdolal vo finále turnaja ATP v rodnom Belehrade.

"Dnešný zápas bol špeciálny, veď Alexa vedie môj bývalý dlhoročný tréner Marián Vajda. Prvýkrát sedel v inej lóži. Nebolo ľahké vyrovnať sa s náročnými podmienkami, silným vetrom, musel som si zvyknúť na iný odskok loptičiek. Bola to pre mňa veľká česť hrať na dvorci Suzanne Lenglenovej, ďakujem všetkým fanúšikom za podporu," povedal Djokovič priamo na kurte v prvom rozhovore s bývalou francúzskou tenistkou Marion Bartoliovou. V 3. kole ho čaká Slovinec Aljaž Bedene.

Novak Djokovič (Srb.-1) - Alex MOLČAN (SR) 6:2, 6:3, 7:6 (4)