Main Content

Na postup nestačilo ani 64 zákrokov. Jake Oettinger v noci písal históriu

pondelok, 16. máj 2022 10:00 | Autor: TASR

Jake Oettinger
Jake Oettinger | zdroj: TASR

Hokejisti Calgary Flames postúpili do semifinále Západnej konferencie play off zámorskej NHL. V rozhodujúcom siedmom zápase zdolali Dallas Stars aj so slovenským útočníkom Mariánom Studeničom 3:2 po predĺžení a celú sériu vyhrali 4:3. Víťazný gól strelil v 16. minúte predĺženia Johnny Gaudreau, ktorý si pripísal aj jednu asistenciu. Stal sa len tretím hráčom v histórii klubu s gólom v predĺžení siedmeho zápasu.

Bilanciu 1+1 mal aj jeho spoluhráč Matthew Tkachuk. Calgary bolo mimoriadne strelecky aktívne a na bránku Jakea Oettingera vyslalo až 67 striel, o 39 viac než súper, čo je druhý najväčší rozdiel v počte streleckých pokusov v dueli play off. Oettinger si pripísal 64 úspešných zákrokov, čím stanovil svoje kariérne maximum v NHL aj klubový rekord. Okrem toho sa stal len druhým brankárom s viac než 60 zákrokmi v siedmom zápase, pred ním je len Kelly Hrudey, ktorý zneškodnil v roku 1987 v bránke NY Islanders 73 striel.

"Má za sebou poriadny zápas, toto sa tak často nevidí. Nebyť jeho, nemali by sme šancu ani na predĺženie, ani na víťazstvo. Je to fenomenálny mladý brankár a pre tento klub spraví v budúcnosti veľa," nešetril chválou na svojho spoluhráča kapitán Jamie Benn. Ten sa postaral o otvárací gól stretnutia už po 40 sekundách a pripísal si premiérový presný zásah v tohtoročnej play off.

Zaujímavý rekord zaznamenal kormidelník domácich Darryl Sutter, ktorý má najviac triumfov v siedmom zápase spomedzi trénerov (8). V semifinále konferencie sa Flames stretnú s Edmontonom Oilers, s ktorým hrali v rámci vyraďovacej fázy naposledy pred 31 rokmi.

Studenič odohral v drese Dallasu 13:13 minút a do štatistík si pripísal dve strely na bránku, jeden hit, blok a jeden mínusový bod. Jeho spoluhráč Andrej Sekera nehral. Obaja by po vypadnutí v prípade záujmu mohli pomôcť slovenskej reprezentácii na MS. V zostave Flames chýbal ďalší Slovák Adam Ružička.