Main Content

Švédi majú druhé víťazstvo. Čechov pretlačili o dva góly

nedeľa, 15. máj 2022 22:00 | Autor: TASR

Hokejisti Švédska
Hokejisti Švédska | zdroj: TASR

Hokejisti Švédska zvíťazili nad Českom 5:3 v zápase základnej B-skupiny MS vo Fínsku.

Severania položili základ víťazstva v druhej tretine, v ktorej strelili v priebehu šiestich minút tri góly a dostali sa do vedenia 4:1. Česi majú po dvoch odohratých zápasoch 3 body za víťazstvo nad Veľkou Britániou, Švédi sú po dvoch víťazstvách zatiaľ stopercentní. Pri všetkých troch góloch Česka asistoval Roman Červenka, ktorý má po dvoch zápasoch na konte už 6 bodov za asistencie.

Jedným z dvojice čiarových rozhodcov bol Slovák Šimon Synek, ktorý doplnil trojicu zámorských arbitrov. Česi nastúpia na ďalší zápas v utorok 17. mája od 15.20 SELČ proti Rakúsku, Švédi budú hrať v rovnaký deň o 19.20 s Veľkou Britániou.

B-skupina (Tampere):

Česko - Švédsko 3:5 (1:1, 1:3, 1:1)

Góly: 7. Krejčí (Červenka), 38. Kundrátek (Červenka, Jiříček), 46. Blümel (Červenka, Šimek) – 20. Asplund (Nordström, Bengtsson), 23. Bemström (Wallmark, Gustafsson), 26. Bromé, 29. Asplund (Gustafsson), 45. Bengtsson (Bromé). Rozhodovali: Ingram (Kan.), MacFarlane – Briganti (obaja USA), SYNEK (SR), vylúčení: 6:4 na 2 min., presilovky: 1:2, oslabenia: 0:0, 6089 divákov. Zmeny: 29. Langhamer namiesto Vejmelku.

Česko: Vejmelka (29. Langhamer) – Hronek, Šimek, Kundrátek, Ščotka, Jiříček, Sklenička, Jordán – Blümel, Krejčí, Červenka – Vrána, Hertl, Smejkal – Stránský, Špaček, Simon – Zohorna, Černoch, Flek

Švédsko: Hellberg – Larsson, Dahlin, Gustafsson, Ekman-Larsson, Tömmernes, Lindholm – Bemström, Wallmark, Nordström – Friberg, Asplund, Kellman – Bengtsson, Klingberg, Bromé – Lang, Aman

Od úvodu sa hral rýchly hokej, ktorému nechýbali góly ani zaujímavé situácie. Skóre otvorili Česi, keď Červenka v 7. minúte vybojoval puk pre Krejčího, ktorý strelou bez prípravy prestrelil Hellberga - 1:0. Česi dovtedy súperovi veľa nedovolili, ich organizovaná hra bola veľká prekážka v ofenzívnych snahách Švédov. Postupne však pribúdali nebezpečné situácie pred brankárom Vejmelkom, ktorý viackrát podržal Čechov. Švédi vystupňovali tlak v závere prvej časti, v ktorej mali presilovku a po sérii nevyužitých švédskych tutoviek Asplund zblízka vyrovnal - 1:1.

Úvod druhej časti patril Švédom, ktorí položili základ víťazstva. Vejmelku najskôr v presilovke prestrelil Bemström, v 26. minúte ho prekvapila strela Bromého a keď o tri minúty inkasoval aj po úniku Asplunda, prenechal za stavu 1:4 miesto Langhamerovi. V ďalšom priebehu druhej časti si oba tímy vytvorili viacero šancí a gól padol počas českej presilovky v 38. minúte. Obranca Kundrátek využil prihrávku Červenku a pohotovo prekonal Hellberga - 2:4.

Vo forme hrajúca prvá formácia českého tímu si aj v úvode tretej časti vypracovala niekoľko gólových príležitostí, ale skóre sa zmenilo po švédskom góle. Česi po chybe v strednom pásme prepadli v defenzíve a prečíslenie zakončil Bengtsson aj vďaka cloniacemu Klingbergovi - 2:5. Česi odpovedali takmer okamžite, keď Červenkovu krížnu prihrávku útočným pásmom zúročil Blümel - 3:5. Naďalej sa hral zaujímavý hokej, ale Česi napriek snahe nedosiahli kontaktný gól. Nevyšlo im to ani počas hry bez brankára v závere zápasu.