Main Content

City kráča za titulom. Kevin De Bruyne: Mohol som dať aj päť gólov

štvrtok, 12. máj 2022 11:12 | Autor: TASR

Kevin de Bruyne
Kevin de Bruyne | zdroj: TASR

Už len dve prekážky delia futbalistov Manchestru City od obhajoby titulu v anglickej Premier League. V stredajšom 33. kole suverénne deklasovali domáci Wolverhampton Wanderers 5:1 vďaka skvelému štvorgólovému výkonu Belgičana Kevina De Bruyneho a noblesne odrazili nápor druhého FC Liverpool. Pred ním majú v tabuľke trojbodový náskok, aj o sedem gólov lepšie skóre.

V zostávajúcich dvoch súbojoch sa predstavia najprv na pôde West Hamu United (15. mája) a potom doma hostia Aston Villu (22. mája). Liverpool to má náročnejšie, v sobotu 14. mája hrá vo Wembley finále FA Cupu proti Chelsea Londýn, o tri dni v lige v Southamptone a 22. mája doma hostí Wolves. Manchester City tak na istotu zisku štvrtého titulu za uplynulých päť rokov potrebuje ešte štyri body.

Zápas na pôde Wolves mal jednoznačného kráľa. Hráč City s číslom 17 na drese "vychytil" málo vídaný strelecký deň. Strelil prvé štyri góly hostí, lopta mu jednoducho "lepila", vedela s k nemu v rozhodujúcich momentoch dobre odraziť a jeho zakončenia mali skvelé parametre. Prvé tri góly, všetky svojou "slabšou" ľavačkou, dal už do 24. minúty, čo je tretí najrýchlejší hetrik od začiatku zápasu v PL. "Citizens" sa stali prvým tímom v histórii PL, ktorý vyhral päť zápasov za sebou najmenej trojgólovým rozdielom.

Tréner obhajcu Pep Guardiola nešetril na Belgičana slovami veľkého uznania. "Jeho forma v druhej polovici sezóny je za hranicou dokonalosti. Vždy je veľkorysý, spoluhráčom často asistuje pri góloch, teraz je však oveľa viac produktívny v strieľaní gólov. A vie to výborne. Navyše sú to rozhodujúce góly v rozhodujúcej časti sezóny a to je teraz veľmi dôležité," citovala agentúra AFP Guardiolu, ktorého po zápase mohli mrzieť len zranenia defenzívnych hráčov Aymerica Laporteho a Fernandinho.

Tridsaťročnému belgickému špílmachrovi síce čistý hetrik prekazil krajan Leander Dendoncker, ktorý vyrovnal v 11. minúte na 1:1, ale to mu radosť z prvého najmenej trojgólového predstavenia za uplynulých 11 rokov ešte od čias pôsobenia v Genku neskalilo.

"Moja pravačka je silnejšia, ale nikdy sa nebojím vystreliť aj ľavačkou. Súperom to totiž spôsobuje problémy, keď to nečaká. Vždy, keď na to dostanem príležitosť, neváham," vyjadril sa De Bruyne, ktorý uzavrel vlastnú streleckú šou v 60. minúte na 4:1, potom ešte výsledok prikrášlil Raheem Sterling. Hostia mohli bez problémov dať ešte viac gólov, Phil Foden nastrelil brvno, Sterling mal čistú šancu ešte pred svojím zásahom a v závere dokonca De Bruyne mohol dať svoj piaty gól, ale tesne minul. "Keď dáte štyri góly, to je niečo špeciálne. Úprimne však poviem, že ich malo byť päť," dodal.