Main Content

O tom, ako útok Stümpela s Pálffym a Bondrom písal históriu

utorok, 10. máj 2022 18:06 | Autor: TASR

Jozef Stümpel
Jozef Stümpel | zdroj: TASR

 Na zlatých MS sa sformovali kvalitatívne i typlogicky úderné línie. Na čele s prvým útokom Jozefa Stümpela s krídlami Petrom Bondrom a Žigmundom Pálffym.

Pálffy pre TASR zdôrazňuje, že všetky formácie si sadli a k titulu pomohlo aj to, že všetci hrali s plným nasadením. Pripomenul, že reprezentáciu posilnil až vo štvrťfinále po príchode z NHL. "Keď sme tam prišli z Los Angeles, tak som dva zápasy nehral, pretože to bola ešte základná skupina a prvý zápas som hral až s Kanadou. Cestovali sme z Göteborgu do Karlstadu 200 km, čo bolo veľmi náročné. Chalani hrali ešte deň predtým s Rusmi a na druhý deň sa hralo štvrťfinále. Ja som bol odpočinutý, ale pre nich to bolo veľmi náročné. My sme išli autom a ostatní autobusom, takže sme išli dopredu," objasnil. Zdôraznil, že nikto v zostave sa "na nič nehral".

"Myslím si, že chalanov strašne povzbudilo, že sme chceli vyhrať turnaj a neprišli sme len odohrať a ísť domov," povedal. "Každá z pätiek vtedy, čo si pamätám, dala gól, či to bolo štvrťfinále, či keď chalani hrali základnú skupinu, ktorú som sledoval. Videli sme, že každý hráč chcel hrať a možno to bola aj eufória, pretože dva roky predtým sme získali striebro, takže veľmi radi sa všetci vracali do reprezentácie a chceli hrať za ňu. Spomínam na to veľmi dobre, mám vynikajúce spomienky na tento turnaj a to od prvého zápasu, čo som hral vo štvrťfinále až po ten posledný," uviedol "Žigo".

K jeho famóznej prihrávke Petrovi Bondrovi na víťazný gól v závere finálového zápasu s Rusmi pre TASR poznamenal: "Už neviem, kto to tam vystrelil po mantineli ku mne. Zachytil to ruský obranca, ale to len tak, akoby mi to vrátil. Ja som si to posunul rukou. Bolo dôležité to, že prvé tri-štyri kroky boli rýchle a on stál na mieste a nedokázal ma zastaviť. Vedel som, že Peťo je trošku predo mnou, tak som mu to dal krížom bekhendom. Dostal presne na hokejku a on už zakončil. Tam bolo prekvapenie, že brankár vôbec nevyšiel z bránky a zostal tam stáť a bol teda väčší priestor pre Bondru, lebo mal lepšiu pozíciu ako ja, pretože obranca, ktorý bol predo mnou, ma trochu vytláčal. V tej chvíli som mu viac veril," zdôraznil.

Ako si Pálffy spomína, v tej chvíli všetci žili na Slovensku hokejom. Ľudia si brali aj dovolenky. Hokej rozburácal celú krajinu. Jeho "dvojička" Jozef Stümpel prišiel tiež až na druhú časť MS ako posila z NHL. "Sú to krásne spomienky, ja som došiel na MS, až keď boli rozbehnuté, keďže som mal ešte povinnosti v klube. Bolo to perfektné, netušil som, čo sa deje na Slovensku, pretože z Ameriky som letel priamo tam. Snažil som sa pomôcť, videl som, že máme dobrú partiu, dobré mužstvo a bolo čarovné urobiť ľuďom na Slovensku dobrú atmosféru,“ konštatoval pre TASR Stümpel: "Všetky zápasy boli dôležité a som hrdý na chlapcov, že sme sa všetci dokázali vydať do posledného a že sme to dokázali vyhrať."

O hokejovej atmosfére a ošiali na Slovensku počul chýry. Aj o zapĺňaných krčmách a námestiach na Slovensku: "Bolo to krásne sledovať, aj privítanie na letisku, celú cestu až na námestie a potom kompletne celé oslavy."