Main Content

AKTUÁLNE: Húska sa vracia. Títo 4 hráči v reprezentácii pred MS 2022 končia

sobota, 7. máj 2022 20:44 | Autor: TASR

Jozef Baláž
Jozef Baláž | zdroj: TASR

V tíme slovenskej hokejovej reprezentácie nepokračujú po domácom turnaji Kaufland Cup brankár Dominik Riečický, obranca Patrik Koch a útočníci Jozef Baláž a Marek Valach. Konečná nominácia na MS vo Fínsku bude známa v pondelok 9. mája.

Vedenie reprezentácie očakáva príchod brankára Adama Húsku, ktorý nahradí Riečického a vo Fínsku vytvorí trojicu s Patrikom Rybárom a Matejom Tomekom.

"Letenku má vyriešenú, v utorok sa pripojí k tímu," povedal generálny manažér Miroslav Šatan. Otázniky visia nad obrancami Matejom Grmanom a Martinom Gernátom, ktorých čakajú vyšetrenia. Definitíva by mala padnúť v pondelok. V tíme pokračuje aj 17-ročný útočník Adam Sýkora, ktorý má za sebou zatiaľ iba jeden zápas v A-mužstve. Svoj reprezentačný debut okorenil gólom do bránky Nórska. "Zaujal nielen výkonom v tom zápase, ale aj v extralige. Je to ďalší mladý, nádejný hráč, ktorému sme sa rozhodli dať šancu. Je pravdepodobné, že s nami pocestuje na MS, no zrejme bude v úlohe "čakateľa." Závisieť to bude aj od toho, či ešte prídu nejakí hráči zo zámoria," načrtol Šatan. Reprezentační tréneri počítajú aj s útočníkom Milošom Romanom a obrancom Adamom Jánošíkom, ktorí na Kaufland Cupe nehrali.

Podľa Šatana nikdy nie je ľahké oznámiť hráčom, že v reprezentačnom tíme končia. Upriamil však pozornosť na príklady ako Pavol Regenda, ktorý sa nevošiel do tímu pre MS 2021 v Rige, na ďalšej vrcholnej akcii na ZOH v Pekingu však patril k oporám tímu. "Je to asi najhoršia časť práce generálneho manažéra. Verím však, že hráči, ktorí v tíme skončili, to nevezmú demotivačne. Tí, ktorým sme sa dnes poďakovali a rozlúčili sme sa s nimi, budú mať v budúcnosti otvorené dvere do reprezentácie."

Do stavby kádra SR pre MS ešte môže zasiahnuť vývoj zápasov NHL. V hre sú obrancovia Erik Černák a Martin Fehérváry, ktorých Tampa Bay, resp. Washington v súčasnosti bojujú v prvom kole play off. "Pokiaľ hrajú play off, tak ich nebudeme vyrušovať. Nie je to profesionálne a ani dovolené. Keď im play off nevyjde, tak ich budeme kontaktovať. Jedno alebo dve miesta budú spočiatku otvorené. Počkáme pár dní, možno 2-3 zápasy, kým spravíme definitívne rozhodnutie v tomto smere," prezradil Šatan.

Aktuálny menoslov hráčov v príprave na MS 2022:

Brankári: Patrik Rybár, Matej Tomek, Adam Húska,

Obrancovia: Martin Bučko, Peter Čerešňák, Daniel Gachulinec, Martin Gernát, Mário Grman, Michal Ivan, Adam Jánošík, Šimon Nemec, Mislav Rosandič

Útočníci: Adrián Holešinský, Andrej Kollár, Michal Krištof, Róbert Lantoši, Adam Liška, Mário Lunter, Jakub Minárik, Kristián Pospíšil, Pavol Regenda, Miloš Roman, Juraj Slafkovský, Adam Sýkora, Samuel Takáč, Alex Tamáši, Tomáš Tatar