Main Content

Tréner Vajda o zákaze pre Bielorusov a Rusov: Podľa mňa by mali hrať všetci

utorok, 3. máj 2022 17:08 | Autor: TASR

Djokovič a Vajda
Djokovič a Vajda | zdroj: © TASR

Zákaz štartu pre ruských a bieloruských tenistov vo Wimbledone môže podľa slovenského trénera Mariána Vajdu vyvolať reťazovú reakciu. Nový hlavný kouč Alexa Molčana dúfa, že organizátori turnajov ATP i WTA nepristúpia k podobným sankciám.

"Obe organizácie sa zatiaľ vyjadrili proti zákazu pre individuálnych športovcov. Hráči sú prihlasovaní na turnaje na základe renkingov. Hrajú za seba, majú nálepku svojej krajiny. Je to zložitá otázka. Wimbledon urobil svoje rozhodnutie, nebolo to podmienené vládou. Tlak silnie, ale nemyslím si, že všetky rozhodnutia budú jednotné. Turnaje majú právo rozhodnúť sa podľa seba, pretože sú ich vlastníkmi. Podľa mňa by mali hrať na nich všetci najlepší hráči vrátane Rusov a Bielorusov," uviedol pre TASR Vajda.

Jeden z najúspešnejších trénerov v tenisovej histórii stále pozorne sleduje výkony Novaka Djokoviča, ktorého priviedol k 20 grandslamovým titulom. Vajda tvrdí, že na Roland Garros bude mať "Nole" veľkú motiváciu obhájiť trofej a dotiahnuť sa v historických tabuľkách na Rafaela Nadala. Za favorita ho však nepovažuje. "Bude to mať ťažké. Zabrzdilo ho to, že nemohol štartovať na Australian Open ani na veľkých turnajoch v Indian Wells či Miami. Chýba mu zápasová prax. Neviem, či dokáže vyhrať v Paríži, budú tam rozbehnutí hráči."

Oveľa väčšie šance dáva Vajda lídrovi svetového rebríčka vo Wimbledone. "Tráva je Novakov povrch. Je šikovný, na tráve vie využiť svoje zbrane, uplatniť svoju hru a vyhrávať zápasy, čo potvrdil aj vlani. Pre mňa bude v All England Clube v úlohe favorita."