Main Content

Swiateková prehovorila o zákazoch pre Rusov a Bielorusov. Má jasný názor

štvrtok, 28. apríl 2022 12:27 | Autor: TASR

Iga Swiateková
Iga Swiateková | zdroj: TASR

Poľská tenistka Iga Swiateková vyzvala svetové strešné organizácie tenisu k jednotnému prístupu k ruským a bieloruským hráčom. Líderka svetového rebríčka reagovala na zákaz štartu tenistov z týchto krajín vo Wimbledone, ktorý All England Lawn Tennis Club (AELTC) zdôvodnil ruskou vojenskou inváziou na Ukrajine.

"Myslím si, že sa vytvára stále väčší chaos. Bolo by fajn, ak by všetky organizácie mali rovnaký prístup," uviedla Swiateková pre AFP počas turnaja WTA v Madride, z ktorého odstúpila pre zranenie ramena. Dvadsaťročná tenistka vyjadrila viackrát Ukrajine podporu, okrem iného mala pripnutú počas svojich zápasov stuhu s ukrajinskými farbami.

AELTC sa na utorňajšom pravidelnom jarnom brífingu vyjadril ku kritike, ktorú zákaz vyvolal. Proti sa postavili Asociácia tenisových profesionálov (ATP), Ženská tenisová asociácia (WTA) či jednotliví hráči a hráčky, medzi nimi aj Srb Novak Djokovič.

"Zvažovali sme širokú škálu faktorov. Ak by sme aj prijali prihlášky s písomným vyhlásením odsudzujúcim inváziu, riskovali by sme, že v prípade úspechu, alebo len samotnej účasti, by boli zneužité propagandistickou mašinériou ruského režimu. Veľmi ľutujeme dôsledky, ktoré bude mať naše rozhodnutie na dotknutých. V tejto výnimočnej a skutočne tragickej situácii neexistuje lepšia alternatíva," uviedol šéf AELTC Ian Hewitt.