Main Content

Baráž o Extraligu je chybou, ktorú slovenský hokej stále opakuje

nedeľa, 24. apríl 2022 21:38 | Autor: Jakub Vaverka

Vlci Žilina
Vlci Žilina | zdroj: FB Vlci Žilina

Mala by sa zrušiť v slovenskej hokejovej Extralige baráž? Áno, mala, to ani nie je téma na diskusiu. Aj tak sa tak (zatiaľ) nedeje.

Komentár Jakuba Vaverku

Liptovský Mikuláš ostáva v Tipos Extralige. Liptáci nechali zabudnúť na zlú sezónu, v baráži o najvyššiu súťaž si bez väčších problémov poradili s víťazom Slovenskej hokejovej ligy, so žilinskými Vlkmi. Poviete si, čo by tá Žilina robila medzi elitou, keď nedokáže poraziť ani trápiaci sa posledný klub z vyššej ligy.

Hlúposť. Tak po prvé, keby Vlci postúpia, ich tím by prešiel zmenami, to je jasné snáď všetkým. Po druhé, nedá sa porovnávať rozpoloženie mužstva, ktoré malo súťažné voľno približne mesiac, s mužstvom, ktoré prešlo v play-off cez troch súperov a absolvovalo vo vyraďovacej časti 14 zápasov, z ktorých niekoľko skončilo v predĺžení alebo po nájazdoch. 

Aby ste si nemysleli, že fandíme Žiline a sme odporcami Liptovského Mikuláša, tak to nie je, to je len aktuálny prípad. Baráž o Extraligu je chybou, ktorá sa ťahá už niekoľko rokov. Hokeju nepomáha, i keď samozrejme pre kluby medzi elitou je poslednou (a často vítanou) ručnou brzdou pred zostupom. Aj pre súťaž samotnú by bolo dobré, keby sa v nej kluby striedali a tímy z nižších líg by mali motiváciu zahrať medzi elitou. Ak by na to nemali, tak by následne zostúpili. 

Baráž by sa mala v záujme nášho hokeja zrušiť. Víťaz SHL nech postúpi do Extraligy, posledný tím elity nech ide o úroveň nižšie. Prípadne, baráž môže hrať porazený finalista SHL a predposledný klub Extraligy. Možností je viacero. Treba si uvedomiť, že Žilina ťahala v SHL sériu takmer 40 zápasov bez prehry. Tento klub výkonnostne aj organizačne prerástol druhú najvyššiu ligu.

Vlci ovládli Slovenskú hokejovú ligu, vo finále porazili vo fantastickej derby sérii Martin. Získali titul, trofej a zlaté medaily. A potom museli pozbierať zbytky síl a ísť do baráže s mužstvom, ktoré je vystavané podľa extraligových pravidiel a malo čas na prípravu a na oddych. Sme jediní, ktorým to nepríde fér?