Main Content

NBA: V elitnej pätke Howard, James, Bryant, Wade a Durant

piatok, 7. máj 2010 10:43 | Autor: TASR

NBA: V elitnej pätke Howard, James, Bryant, Wade a Durant
NBA: V elitnej pätke Howard, James, Bryant, Wade a Durant | zdroj: SITA

Najlepší strelec základnej časti, najlepšie brániaci a najužitočnejší basketbalista sezóny sa zišli v tíme snov vrcholiaceho ročníka NBA. Trojicu Kevin Durant, Dwight Howard, LeBron James dopĺňajú v ideálnej zostave ešte rozohrávači Kobe Bryant a Dwyane Wade.

O tom, že pivot Orlanda Howard a krídelník Clevelandu James patria do elitnej päťky ligy, nezapochyboval ani jeden zo 122 hlasujúcich amerických a kanadských novinárov. Líder obhajcu trofeje Los Angeles Lakers Bryant získal 119 nominácií, krídelník Oklahoma City Durant 107 a tvorca hry Miami Wade 81.

Jamesovi sa podarilo presvedčiť všetkých hlasujúcich druhý rok v rade, v prvom tíme NBA je tretiu sezónu za sebou, celkovo štvrtý raz. V základnej časti bol s priemerom 29,7 bodu na zápas druhým najlepším strelcom. Na konte mal 8,6 asistencie na zápas, čo je historický rekord medzi krídelníkmi (doteraz Larry Bird 7,6 zo sezóny 1986/87), ďalej 7,3 doskoku, 1,6 získanej lopty a 1 blok na stretnutie. Vo svojej siedmej sezóne v NBA od novembra do februára nepožičal nikomu titul hráč mesiaca vo Východnej konferencii.

Howard sa ocitol v prvej päťke tretiu sezónu v rade, ako prvý hráč v histórii dokázal obhájiť pozíciu lídra súťaže v doskokoch aj blokoch (bloky sú oficiálnou súčasťou štatistík až od ročníka 1973/74). Jeho premery boli tentoraz 13,2 doskoku a 2,78 bloku na zápas. Fyzicky disponovaný podkošový hráč ovládol tiež poradie hráčov s najpresnejšou streľbou z poľa (61,2-percentná úspešnosť), čím sa stal prvým hráčom v dejinách NBA, ktorý bol v jednom ročníku lídrom uvedených troch štatistík. K skvelej bilancii pridal 64 double-double vrátane troch zdupľovaných (minimálne 20 bodov a 20 doskokov).

Medzi najlepšími piatimi hráčmi súťaže sa už piaty rok drží Kobe Bryant, celkovo sa v prvej päťke ocitol ôsmy raz v kariére. Viac nominácií - deväť - má na konte z aktívnych hráčov iba Tim Duncan. Osem si ich pripísal ešte aj Shaquille O'Neal. V tabuľke strelcov Bryantovi po základnej časti patrilo až štvrté miesto (27 bodov na zápas), zaznamenal tiež 5,4 asistencie a 5 doskokov na zápas.

Nováčikom v hviezdnej zostave je Kevin Durant, s priemerom 30,1 bodu najmladší topkanonier v histórii NBA. Piaty najlepší strelec základnej časti Wade (26,6 bodu) sa do výberu dostal druhý rok v rade. Iba on a James sa zmestili do prvej desiatky hráčov v priemere bodov, asistencií aj doskokov.

Najlepšie tímy NBA (poradie hráčov podľa zisku bodov v hlasovaní)

Prvá päťka

LeBron James (krídelník, Cleveland), Dwight Howard (pivot, Orlando) obaja 122-krát v prvom tíme - 610 bodov, Kobe Bryant (rozohrávač, Los Angeles Lakers) 119 - 604, Kevin Durant (krídelník, Oklahoma City) 107 - 579, Dwyane Wade (rozohrávač, Miami) 81 - 520

Druhá päťka


Steve Nash (rozohrávač, Phoenix) 24 - 366, Dirk Nowitzki (krídelník, Dallas) 10 - 356, Deron Williams (rozohrávač, Utah) 14 - 343, Carmelo Anthony (krídelník, Denver) 9 - 321, Amaré Stoudemire (pivot, Phoenix) 2 - 239

Tretia päťka

Andrew Bogut (pivot, Milwaukee) 0 - 149, Tim Duncan (krídelník, San Antonio) 0 - 125, Joe Johnson (rozohrávač, Atlanta) 0 - 118, Pau Gasol (krídelník, Los Angeles Lakers) 0 - 94, Brandon Roy (rozohrávač, Portland) 0 - 87