Main Content

MŠK Žilina sa naďalej trápi. DAC s jubilejným triumfom

nedeľa, 17. apríl 2022 11:34 | Autor: TASR

MŠK Žilina
MŠK Žilina | zdroj: TASR

Futbalisti DAC Dunajská Streda bodovali v nadstavbe Fortuna ligy 2021/2022 prvýkrát naplno, keď v sobotu dokázali zvíťaziť nad MŠK Žilina 2:0. O góly domácich sa postarali legionári Regő Szánthó a Andrejs Ciganiks. Pre DAC to bolo 300. víťazstvo v najvyššej súťaži, naopak, Žilinčania vo FL už nevyhrali sedem ligových zápasov za sebou.

DAC vyhral po piatich zápasoch, navyše bez inkasovaného gólu. Oproti minulým duelom bolo mužstvo efektívne v útoku. O prvý gól zápasu sa postaral mladík Szánthó, ktorý v zime prišiel na hosťovanie z maďarského Ferencvárosu. "Szánthó je talentovaný futbalista, boli k nemu veľké očakávania. Nehrával a potrebuje čas, aby sa dostal do formy. Zatiaľ ešte stále nie je stopercentne pripravený. Je to iná súťaž. Maďarská liga je technickejšia, kým v slovenskej lige sa hrá viac fyzicky. Som rád, ako pracuje, ale keď hovorím o ňom, mohol by som hovoriť aj o ostatných hráčoch, každý si zaslúži, aby mohol hrať. Teší ma jeho gól, ale viac teší, že sme vyhrali," zhodnotil tréner DAC-u Joao Janeiro.

Radosť z gólu neskrýval ani samotný 21-ročný stredopoliar, ktorý dostáva čoraz viac šancí v prvom mužstve. „Teším sa, že sme konečne vyhrali. Bol to veľmi náročný zápas, súper držal loptu na kopačkách a my sme sa museli brániť a hrať viac na kontry. Som šťastný, že som dal gól a rýchlo sme sa dostali do vedenia. Aj gól Ciganiksa bol pekný a konečne sme vyhrali,“ povedal hráč, ktorý strelil prvý gól v drese Dunajskej Stredy.

„Prišla dlhá lopta, ktorá sa dostala k Verlindenovi. Ten ma uvidel v strede, prihral mi a ja som to len musel umiestniť do brány. Tento gól pre mňa znamená veľa. Je to jedno, kde som, vždy chcem pomôcť mužstvu. Som rád, že prišli aj fanúšikovia a potešili sme ich víťazstvom," opísal situáciu autor gólu.

Žilinčania to pred zápasom nemali ľahké so zložením mužstva, keďže z kádra vypadli viacerí obrancovia. Preto musel tréner Peter Černák zvoliť netradičné riešenie a postaviť ofenzívneho Jakuba Paura do obrany.

"Iné riešenie sme nemali. Vypadli nám krajní a strední obrancovia. Vedeli sme, že Paur to dokáže. Podal dobrý výkon, má svoje skúsenosti. Koučoval ostatných hráčov a dirigoval obranu. O jeho futbalových kvalitách sa nemusíme baviť," vysvetlil situáciu tréner "šošonov". Kapitán Paur po prehre neskrýval žiaľ, hoci hostia herne nesklamali.

"Mali sme zlý úvod do zápasu, čo sa nám v tejto sezóne stáva často. Dostaneme rýchly gól a potom je to už ťažké. Druhý gól bol nešťastne tečovaný. Celý zápas sme držali loptu na kopačkách, vedeli sme čo chceme hrať. Vedeli sme, ako sa dostať za obranu Dunajskej Stredy, ale finálna fáza nám nevychádzala. Trafili sme aj žrď. Možno za stavu 0:1, keby sa odpískala penalta, lebo to bola čistá ruka, mohol to byť iný zápas. Rozhodca to však nevidel. Hrali sme až do konca, nevešali sme hlavy, ale dnes to ani na gól nestačilo," uviedol Paur, podľa ktorého chýba tímu efektivita v koncovke: "Trápime sa, nejde nám to vo finálnej fáze. Aj keď sa tam dostaneme, zakončenie ide mimo. Ťažko k tomu niečo povedať."