Main Content

Dobehla ich korupcia. Blatter a Platini sa postavia pred súd

utorok, 12. apríl 2022 18:25 | Autor: TASR

Sepp Blatter
Sepp Blatter | zdroj: © TASR

Bývalý prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Sepp Blatter a niekdajší šéf Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini sa 8. júna postavia pred súd vo Švajčiarsku. Obžalovaní sú z podvodu a ďalších trestných činov. Termín stanovil v utorok federálny súd v Bellinzone, súdny proces by mal trvať do 22. júna, informovala agentúra AFP.

Švajčiarska štátna prokuratúra obvinila oboch exfunkcionárov už vlani v novembri. Príčinou je kontroverzná platba v hodnote dvoch miliónov amerických dolárov, ktoré Blatter ako šéf FIFA poslal v roku 2011 Platinimu. Švajčiarske úrady ju vyšetrovali šesť rokov. Podľa prokuratúry neexistuje žiadny legálny základ na takú platbu.

"Táto platba poškodila aktíva FIFA a viedla k nezákonnému obohateniu Platiniho," zverejnila ešte v novembri švajčiarska federálna prokuratúra vo svojom stanovisku. Obaja obvinení trvajú na svojej nevine a bránia sa tým, že o platbe mali ústnu dohodu. Údajne išlo o odmenu za Platiniho prácu ako konzultanta pre FIFA v rokoch 1998 až 2002, ale žalobcovia tvrdia, že Francúz už peniaze dostal predtým.

Vyšetrovanie Blattera sa začalo na jeseň 2015 po raziách a zatýkaniach vtedajších funkcionárov FIFA pre podozrenia z korupcie. Pôvodne bol podozrivý iba Švajčiar, až neskôr k nemu pridali aj Platiniho. Kariéra oboch funkcionárov v medzinárodných štruktúrach sa skončila po dlhoročných trestoch od etickej komisie FIFA.