Main Content

Skvelý Martin Fehérváry. Vyrovnal rekord Johna Carlsona

nedeľa, 10. apríl 2022 11:51 | Autor: TASR

Martin Fehérváry
Martin Fehérváry | zdroj: TASR

Slovenský hokejista Martin Fehérváry prispel v sobotňajšom dueli NHL gólom k víťazstvu Washingtonu na ľade Pittsburghu 6:3. Dvadsaťdvaročný obranca skóroval v druhom zápase za sebou, keď 27 sekúnd pred koncom gólom do prázdnej bránky spečatil výsledok. Ďalšími istými účastníkmi play off sú New York Rangers a Toronto.

Fehérváry zaznamenal siedmy presný zásah v sezóne, v ktorej zatiaľ nazbieral 14 bodov (7+7) v 68 stretnutiach. V počte gólov vyrovnal zápis svojho spoluhráča Johna Carlsona, ktorý vo svojej nováčikovskej sezóne 2010/2011 skóroval takisto sedemkrát. Fehérváry sa stal ôsmym nováčikom obrancom Capitals, ktorému sa to podarilo.

Proti Penguins odohral 21:25 min., vyslal dve strely na bránku, pripísal si mínusový bod, odsedel dve trestné minúty a rozdal až deväť hitov. Po dvoch tretinách bol stav 3:3, vyrovnané skóre zlomil osem a pol minúty pred koncom Tom Wilson a potom do prázdnej bránky skórovali Jevgenij Kuznecov a Fehérváry. Capitals sú v Metropolitnej divízii na štvrtom mieste, keď na Pittsburgh strácajú štyri body, ale odohrali o dva zápasy menej.

Penguins prehrali štvrtý zápas za sebou. "V hale bolo hlučno, pripadalo mi to ako počas play off. Hoci sme boli hostia, energia z tribún nás nabíjala," povedal pre nhl.com strelec víťazného gólu Wilson po tom, ako jeho tím vyhral piaty zápas vonku za sebou. Na 3:3 vyrovnal v druhej časti Alexander Ovečkin, ktorý strelil osem gólov v uplynulých jedenástich dueloch a celkovo ich má v tejto sezóne na konte 44. Ovečkin vyrovnal rekord Gordieho Howea v štatistike najviac gólov v sezóne vo veku 36 a viac rokov.

Lídrom poradia je Teemu Selänne, ktorý v sezóne 2006/2007 strelil v drese Anaheimu Ducks ako 36-ročný 48 gólov. Ovečkin prvýkrát v kariére prekonal Tristana Jarryho a v NHL tak skóroval už proti 158 brankárom. V tejto štatistike sú pred kapitánom Washigtonu len Jaromír Jágr (178), Patrick Marleau (177) a Mark Messier (164). Významný míľnik dosiahol útočník Pittsburghu Jevgenij Malkin, ktorý zaznamenal jubilejnú 700. asistenciu v profiligovej kariére.