Main Content

Dosiahne Romas Josi historický rekord tohto storočia?

štvrtok, 7. apríl 2022 19:00 | Autor: Róbert Kalnický

Roman Josi
Roman Josi | zdroj: TASR

Švajčiarsky hokejový obranca Roman Josi môže dokázať to, čo pred ním žiadny obranca v tomto storočí ešte nedokázal. V ročníku 2021/2022 môže pokoriť stobodovú hranicu.

V 21. storočí už vytvoril rekord v počte získaných kanadských bodov obrancom. Ten doteraz držal Brent Burns, ktorý v sezóne 2018/2019 nazbieral 83 kanadských bodov. 31-ročný odchovanec Bernu však už má v týchto dňoch na konte o bod viac a všetko nasvedčuje tomu, že by ich ešte niekoľko pridať mohol.

Podľa portálu eliteprospects.com by pri aktuálnej bodovej potencii nazbierať až 100 kanadských bodov. Jeho priemer na jedno odohraté stretnutie je totiž 1,25 bodu, čo znamená, že v závere ročníka by podľa predikcií sa mohlo počítadlo zastaviť až na čísle 101. Dôležitým faktorom však je, že každý zápas je iný a simulácia nič neznamená. Všetko záleží od aktuálnej formy. Dovolíme si ale tvrdiť, že tú má momentálne Josi výbornú, pretože v posledných piatich štartoch sa do listiny bodujúcich hokejistov zapísal až sedemkrát.

Švajčiarsky reprezentačný kapitán vysiela jasný signál, že v boji o Norris Trophy s ním treba počítať. V zámorí sa vo veľkom hovorí o hráčoch ako Cale Makar či Adam Fox, európsky korčuliar im však zdatne konkuruje.

Mimochodom, posledným obrancom, ktorý dokázal prekročiť magickú stobodovú hranice je Brian Leetch. Americkému zadákovi sa to podarilo naposledy v ročníku 1991/1992 vo farbách New Yorku Rangers.