Main Content

Marián Hossa naposledy oblečie dres Chicaga Blackhawks

utorok, 5. apríl 2022 15:54 | Autor: Róbert Kalnický

Marián Hossa
Marián Hossa | zdroj: TASR

Mariána Hossu čaká symbolický večer. S Chicagom podpíše jednodňový kontrakt, aby oficiálne mohol ukončiť svoju bohatú profesionálnu kariéru.

Skúsený dnes už 43-ročný rodák zo Starej Ľubovni tak naposledy oblečie dres Blackhawks pred stretnutím. S aktívnou kariérou skončil Hossa po sezóne 2016/2017 pre zdravotné problémy a alergiu na výstroj. Vo veternom meste na neho však nezabudli. Pred nedávnom odovzdal striebornú hokejku pre Jonathana Toewsa za 1000 odohratých stretnutí v NHL, teraz si vychutná svoju vlastnú ceremóniu.

Navyše, aj v organizácii Hawks si skvelého Slováka stále pripomínajú. Keď hráč vynechá tréning, alebo má menšie zdravotné komplikácie, označujú jeho stav ako tzv. „Hossa Day". 

Slovenský útočník zanechal v NHL výraznú stopu. Obliekal v nej dres Ottawy, Atlanty, Detroitu aj Pittsburghu. Najväčšie úspechy zažil však až v drese Chicaga, s ktorým získal tri Stanley Cupy. Zisk týchto dvoch pohárov bol pre neho veľkou mentálnou vzpruhou, pretože predtým si zahral dvakrát finále. Raz za Pittsburgh, raz za Detroit. Vždy však stál na strane porazeného celku.

V najlepšej hokejovej lige sveta nastúpil v základnej časti na celkovo 1309 stretnutí, v ktorých zaknihoval celkovo 1134 kanadských bodov za 525 gólov a 609 asistencií. Výrazné prehovoril aj vo vyraďovacích bojoch, kde odohral ďalších 205 zápasov s bilanciou 52 presných zásahov a 97 asistencií.