Main Content

Švédi alebo Poliaci? Na MS 2022 môže postúpiť iba jedna z týchto krajín

pondelok, 28. marec 2022 15:00 | Autor: TASR

Emil Forsberg, Švédsko
Emil Forsberg, Švédsko | zdroj: TASR

V  utorkovom barážovom súboji Poliaci privítajú Švédov, ktorí sa do finále prebojovali po domácom víťazstve nad Českom 1:0 po predĺžení.

 Rozhodol o ňom po vydarenej kombinácii Robin Quaison. "Nie som si istý, či nám bude výkon zo semifinále stačiť na zdolanie Poľska. Budeme hrať inak, pretože Poliaci majú iný herný štýl," vyjadril sa tréner "troch koruniek" Janne Andersson. "Mali sme niekoľko dní na regeneráciu. Uvidíme, ako sa situácia vyvinie, kto sa nám dovtedy uzdraví a s kým budeme môcť počítať." Pre chorobu vynechal duel s ČR Ludwig Augustinsson, zranenie trápi ďalšieho obrancu Martina Olssona. Švédi sa snažia o trinástu účasť na MS, v Rusku 2018 postúpili až do štvrťfinále.

Poliaci si postup do finále baráže zaistili automaticky po vylúčení Ruska zo súťaže pre inváziu na Ukrajinu. So Švédmi majú negatívnu bilanciu, keď s nimi prehrali uplynulých šesť vzájomných zápasov v rade. So severanmi sa stretli už vlani na EURO 2020, v Petrohrade im v základnej "slovenskej" skupine podľahli po dvoch góloch Emila Forsberga 2:3.

"Študovali sme Švédov do hĺbky. Mali sme svojich ľudí aj na ich zápase s Českom. Vieme, čo môžeme od nich očakávať. Majú silný a veľmi dobre organizovaný tím, o tom niet pochýb. Na tento zápas však máme svoj plán. Ak bude fit, do bránky sa postaví Wojciech Szczęsny," prezradil tréner Czesław Michniewicz.

Ten sa bude spoliehať na kanonierske schopnosti Roberta Lewandowského, k dispozícii však nebude iný útočník Arkadiusz Milik, ktorý utrpel vo štvrtkovom prípravnom stretnutí v Škótsku (1:1) zranenie zadného stehenného svalu. Choroba vyradila Macieja Rybusa, pre zranenie pauzuje obranca Pawel Dawidowicz a Mateusz Klich bude chýbať pre kartový trest.

V baráži sa hrá o posledné tri európskej miestenky na MS, na šampionát už postúpilo desať víťazov kvalifikačných skupín - Nemecko, Dánsko, Francúzsko, Belgicko, Chorvátsko, Španielsko, Srbsko, Anglicko, Švajčiarsko a Holandsko.