Main Content

Slovensko nastúpi v obmenenej zostave. Tarkovič to vidí jasne

štvrtok, 24. marec 2022 12:55 | Autor: TASR

Štefan Tarkovič
Štefan Tarkovič | zdroj: TASR/Martin Baumann

Marcový prípravný dvojzápas slovenských futbalistov v Nórsku a s Fínskom bude dôležitou súčasťou prípravy na júnový štart 3. ročníka Ligy národov 2022/2023. V ňom majú Slováci jednoznačný cieľ vrátiť sa do B-divízie. Reprezentačný tréner Štefan Tarkovič má priestor na vyskúšanie nových hráčov, prípadne herného systému.

Už pôvodná nominácia bola "ochudobnená" o množstvo odskúšaných opôr, ktorých kouč nepotreboval vidieť v reprezentačných dueloch. Aj potom však do nej zasiahli vynútené absencie a tak doznala ešte viacerých zmien.

Stabilní reprezentanti ako Marek Hamšík, Dušan Kuciak, Peter Pekarík, Juraj Kucka, Ján Greguš, Róbert Mak, Vladimír Weiss ml. či Denis Vavro dostali voľno. V tíme sa objavili dvaja nováčikovia Martin Regáli a Christián Herc, po dlhšom čase sa do tímu vrátil Boris Sekulič či Adam Zreľák. Zreľáka ale vyradilo zranenie a na jeho miesto prišiel Róbert Boženík. Pre zdravotné dôvody následne postupne vypadli aj nedoliečení Albert Rusnák a Ivan Schranz, resp. chorý Martin Dúbravka. Nahradili ich František Plach a Erik Jirka.

Podľa Tarkoviča je ale v tíme dostatok kvality, pri neúčasti tradičných mien preberú úlohu lídrov obranca Milan Škriniar so stredopoliarom Stanislavom Lobotkom, ktorí v drese Interu Miláno a SSC Neapol bojujú o titul v talianskej Serie A. "Máme hráčov, ktorí pravidelne nastupovali aj v konkurencii tých, čo tú teraz nie sú. Či už je to Bero, Duda, Lobotka, Hrošovský v strede ihriska. Máme dosť hráčov, ktorí dokážu kreativitu previesť do zápasovej podoby. Verím, že sa chopia príležitosti a v strede ihriska budeme fungovať tak, ako máme predstavu v prechodovej fáze do útoku aj obrany. Verím, že zápasy herne veľmi dobre zvládneme," povedal tréner SR.

Štyridsaťdeväťročný kouč SR si môže vyskúšať aj nové veci v hernom systéme. Potvrdil, že sa v úvahách venoval aj možnosti hrať vzadu s troma obrancami: "Ale budem o tom ešte hovoriť s hráčmi. Na jeseň sme v zlepšenej fáze preferovali nami zabehnutý systém a nechcel by som narušiť to, čo začalo dobre fungovať. Plánujeme prezentovať ešte viac kvality. Predpokladám, že Nóri aj Fíni budú hrať v rôznych systémoch. Nóri hrajú so štyrmi obrancami, Fíni s troma, takže si môžeme vyskúšať rôzne veci do rôznych systémov. Myslím si ale, že tie zápasy v Lige národov budú iné ako tieto."

Duel Slovákov s Nórskom bude v poradí štvrtým vzájomným stretnutím týchto súperov v doterajšej histórii. Pred viac ako dvadsiatimi rokmi podľahol výber trénera Jozefa Adamca v Osle domácej reprezentácii 0:2, v marci 2010 dokázali severania zvíťaziť na štadióne v Žiline 1:0, v poslednom vzájomnom dueli, v novembri 2017, pri reprezentačnej rozlúčke Jána Ďuricu, zaznamenali Slováci víťazstvo 1:0. Pôvodne bol štvrtý vzájomný zápas týchto súperov na programe 6. júna 2020, Európska futbalová únia (UEFA) však nakoniec v dôsledku prepuknutia pandémie v Európe júnový asociačný termín zrušila a zápas sa nehral. Aktuálne patrí Nórsku v rankingu FIFA 45. miesto, Slováci sú hneď za ním na 46. pozícii. V kvalifikácii o postup na MS 2022 do Kataru sa umiestnili Nóri, rovnako ako Slováci, na nepostupovom 3. mieste. V G-skupine skončili za Holandskom a Tureckom.

Prípravný zápas s Nórskom má výkop v piatok 25. marca o 18.00 h na Ullevaal Stadion, domovskom štadióne nórskej reprezentácie s kapacitou 28.000 divákov. Zápas povedú fínski rozhodcovia, hlavnému Mattiasovi Gestraniusovi budú na čiarach pomáhať Jan-Peter Aravirta a Mikko Alakare. Z Osla sa výprava SR presunie do mesta na juhovýchode Španielska, do Murcie – dejiska prípravného stretnutia s Fínskom (utorok 29. marca o 18.00 h).

Prípravný zápas, piatok 25. marca, Ullevaal Stadion, Oslo (18.00 SEČ):

Nórsko - SLOVENSKO

rozhodujú: Mattias Gestranius - Jan-Peter Aravirta, Mikko Alakare (všetci Fín.)