Main Content

Sport.es: Barca znesvätila Bernabeu ako za starých čias

pondelok, 21. marec 2022 12:48 | Autor: TASR

Gerard Pique
Gerard Pique | zdroj: TASR

Futbalisti FC Barcelona po troch rokoch opäť uspeli v El Clasicu. Odvekého rivala Real Madrid v nedeľu deklasovali v šlágri španielskej La Ligy na jeho pôde 4:0 a pri totálnej dominancii Kataláncov bol konečný výsledok pre lídra tabuľky ešte milosrdný. Tréner hostí Xavi Hernandez od novembrového príchodu na Camp Nou od základu zmenil herný prejav trápiaceho sa tímu, ktorý v riadnom hracom čase neprehral už 20 zápasov a v lige sa vyšplhal z deviatej na tretiu priečku.

"Sme späť," povedal po barcelonskom galapredstavení obranca Gerard Pique. Hostí potiahol k pamätnej výhre dvoma gólmi Pierre-Emerick Aubameyang, ktorý skóroval už deväťkrát v 11 dueloch. Spolu s Ferranom Torresom po ich príchode v zimnom prestupovom okne výrazne znásobili silu Barcelony v ofenzíve a postarali sa v tomto roku o 15 gólov svojho tímu. Xavi sa stáva priam kultovou postavou klubu a po svojej oslnivej hráčskej kariére dirigenta najväčších úspechov Barcelony (i španielskej reprezentácie) sa vydal aj na veľkú trénerskú výpravu.

Nahradil Ronalda Koemana a dostal od vedenia maximálnu dôveru, prekonal úskalia priam historického lazaretu na konci uplynulého roka a po januárovom vystužení útoku sa mohol venovať konsolidovaniu dvoch línií pred brankárom. Nedeľa podľa španielskych médií ukázala, že je na správnej ceste. "Môže to tak byť," myslí si Xavi: "Boli sme jednoznačne lepší ako súper, mali sme množstvo šancí a zaslúžili sme si dať štyri góly."

Xavi má v klube mimoriadne silné slovo a vedenie mu nebráni masívne stavať Ousmaneho Dembeleho - hráča, ktorého sa chce v lete zbaviť a prezident už viackrát neoblomne deklaroval jeho odchod. Francúzsky krídelník hral aj proti Realu najmä v úvode zápasu skvele a jeho krídelný center odpálil demontáž domácich.

Barcelona už v prvom polčase súpera jasne prevýšila s držaním lopty 63 percent, strelami 9:4 (5:2 na bránku) i úspešnými prihrávkami 352:197. Gólmi prevahu podčiarkli Aubameyang i obranca Ronald Araujo a keď na začiatku druhého dejstva Torres a opäť Aubameyang po parádnych akciách zvýšili na 4:0, demontáž Realu bola dokonaná. Od vyššieho prídelu domácich zachránili zákroky brankára Thibauta Courtoisa, ktorý spolu s Lukom Modričom a čiastočne Viniciusom Juniorom ako jediní zniesli prísnejšie kritériá v zostave Realu. Ostatní hrali podpriemerne a vlnu kritiky si od španielskych novinárov "zlízol" tréner Carlo Ancelotti, ktorý podľa nich zlyhal v taktickej príprave na zápas.

Paradoxne Modrič bol hlavnou postavou kritiky na hlavu trénera, keď síce v prvej polhodine z podhrotovej pozície dával ofenzíve Realu impulz, ale veľmi chýbal na svojej klasickej pozícii dispečera hry z hĺbky stredu poľa. Ako vždy operoval na celom ihriskovom priestore, ale jeho častejšiu neprítomnosť na vlastnej polovici hostia využívali v rýchlych prechodových kombináciách. Real nastúpil s hrotom Rodrygom a pružným 5-členným zástupom v strede poľa, v ktorom si Toni Kroos a Casemiro nevedeli poradiť a veľmi zle od začiatku pôsobila aj celá obranná línia. Modrič sa v druhom polčase vrátil na svoje tradičné miesto a najmä po štvrtom góle bol hlavným činiteľom odvratu ešte väčšieho debaklu.

Fanúšikovia, zmierení s rezultátom v 75. minúte demonštrovali statočný výkon dlhoročného stratéga tímu a keď Luka Modrič pred vlastnou šestnástkou diagonálne presekol ďalšiu loptu do čistej šance súpera, odmenili ho potleskom na otvorenej scéne. "Beriem túto prehru na seba. Niekedy to človek urobí správne, niekedy zlyhá a ja som v tomto zápase zlyhal. Som smutný, nebudem však z toho robiť veľkú drámu," nevyhováral sa po stretnutí taliansky kouč, ktorému citeľne chýbal zranený kanonier Karim Benzema.

Real vyšiel naprázdno po predchádzajúcej sérii piatich víťazstiev. "Výsledok hovorí za všetko. Hrali sme veľmi zle a súper veľmi dobre. Nič nám nevychádzalo, bol to asi náš prvý zlý zápas v sezóne. Možno nás až príliš uspokojil náskok v tabuľke," hľadal príčinu neúspechu obranca domácich Nacho Fernandez. Real prehral na štadióna Santiaga Bernabeua prvýkrát za 24 ligových zápasov od januára 2021.

Predtým uspela Barcelona v El Clasicu ešte v marci 2019, potom nasledovalo šesť duelov bez víťazstva a päť prehier s Realom za sebou. "Samozrejme, že sme takéto jednoznačné víťazstvo neočakávali, ale od začiatku nám vychádzalo všetko, čo sme si naplánovali. Mohli sme dať aj viac ako štyri góly," zhodnotil duel kapitán Barcelony Sergio Busquets. Jeho tím stráca na Real z tretej priečky 12 bodov a na druhú Sevillu tri, má však dohrávku s Rayom Vallecanom k dobru. Do konca ligovej sezóny zostáva deväť kôl. "Ak existuje aspoň minimálna šanca na zisk titulu, budeme o ňu bojovať. Bude to nesmierne náročné, ale vo futbale je možne všetko," tvrdí Busquets. V uplynulých ôsmich zápasoch Barcelona prestrieľala súperov s celkovým skóre 24:5.

"Čierna noc," hodnotil vystúpenie Realu na svojej titulnej stránke španielsky denník AS a dodal: "Ancelottiho harakiri. Talian stratil veľa zo svojho kreditu." Pridalo sa aj periodikum Sport: "Barca znesvätila Bernabeu ako za starých čias." Niekdajší skvelý anglický kanonier Gary Lineker na sociálnej sieti po zápase napísal: "Je to oficiálne: Barcelona je naspäť."

Nedeľňajší súboj pripomenul predchádzajúce historické "klasiky" s dominanciou Kataláncov - napríklad z roku 2009, keď Barcelona pod Pepom Guardiolom vyhrala na Reale 6:2, či o rok neskôr, keď mu uštedrila doma debakel 5:0. V roku 2018 Barcelona aj vďaka hetriku Luisa Suareza zdolala doma Real 5:1 a rovnaký triumf 4:0 na Bernabeu ako teraz si "Blaugranas" pripísali aj v novembri 2015.