Main Content

Benfica šokovala Ajax. Prvý raz od roku 2016 je medzi TOP 8

streda, 16. marec 2022 09:37 | Autor: TASR

Benfica Lisabon
Benfica Lisabon | zdroj: TASR

Futbalisti Benficy Lisabon si prvýkrát od roku 2016 zahrajú vo štvrťfinále Ligy majstrov. V osemfinálovej odvete na pôde Ajaxu Amsterdam uštedrili holandskému súperovi lekciu z efektivity. Druhú strelu na bránku pretavili v jediný gólduelu, ktorého autorom bol Uruguajčan Darwin Nunez.

"Je skvelé byť medzi najlepšími ôsmimi tímami v Európe. Našu silu sme ukázali už v základnej skupine, z ktorej sme postúpili na úkor FC Barcelona. V osemfinále sme vďaka tvrdej práci celého tímu dokázali vyradiť ďalšieho náročného protivníka. Už sa tešíme na piatkový štvrťfinálový žreb, našich fanúšikov čaká sviatok," mädlil si ruky tréner Benficy Nelson Verissimo.

V amsterdamskej Aréne to bol v úvodnom dejstve taktický boj, ani jedno mužstvo si nevypracovalo vážnejšiu šancu. Ajax, ktorý uhral v Portugalsku remízu 2:2, mal územnú prevahu, no vpredu bol bezzubý. Benfica pozorne strážila kanoniera Sebastiena Hallera, ktorý skóroval v predchádzajúcich siedmich tohtosezónnych vystúpeniach Ajaxu v Lige majstrov.

V druhom polčase hostia vyčkávali na svoju príležitosť a tá prišla v 77. minúte. Center Alejandra Grimalda našiel Nuneza, ktorý hlavou rozhodol. "Vedeli sme, že budeme trpieť. Museli sme veľa behať, bolo to náročné. V závere sme sa strachovali o výsledok, no udržali sme si tesný náskok a mohli sme oslavovať," uviedol strelec víťazného gólu pre web uefa.com.

Podľa Hallera chýbal Ajaxu väčší dôraz v súperovej šestnástke. "Neboli sme dostatočne dobrí. Nedotiahli sme do úspešného konca ani jednu z akcií a v druhom polčase sme po zaváhaní v obrane inkasovali. Taký je futbal. Dominovali sme v držaní lopty, no nebolo nám to nič platné, hrá sa na góly. Benfica odohrala skvelý zápas a bola maximálne efektívna," priznal reprezentant Pobrežia Slonoviny.

Sklamanie neskrýval ani tréner Ajaxu Erik ten Hag: "Hrali sme výborne pozične, boli sme veľmi silní na lopte, no málo kreatívni. Nedokázali sme nájsť recept na prekonanie obrany Benficy, chýbal nám moment prekvapenia. Je pre nás kruté, že chvíľková strata koncentrácie pri centri Benficy v druhom polčase znamenala naše vyradenie zo súťaže."