Main Content

Chára aj Černák nastúpili, Ružička nehral. Hetrik supermladíka

pondelok, 14. marec 2022 09:51 | Autor: TASR

Erik Černák
Erik Černák | zdroj: TASR

Hokejisti New Yorku Islanders v zostave so slovenským obrancom Zdenom Chárom zvíťazili v noci na pondelok v NHL nad Anaheimom Ducks 4:3. Dvoma gólmi sa na triumfe podieľal Kyle Palmieri, Josh Bailey dvakrát asistoval a zažil tretí viacbodový duel za sebou. "Ostrovania" vyhrali prvýkrát v sezóne tri zápasy v riadnom hracom čase v rade aj zásluhou brankára Iľju Sorokina, ktorý predviedol 9 úspešných zákrokov.

"Myslím si, že sme mali skutočne výborný vstup do zápasu. Sorokin chytal neuveriteľne, som si istý, že zabránil aspoň štyrom gólom," pochválil svojho brankára tréner Islanders Barry Trotz. Chára odohral 16:55 min a zaznamenal plusový bod. Ducks sa nedarí, prehrali aj štvrtý duel na päťzápasovom tripe a v Západnej konferencii strácajú na postupové priečky už štyri body. "Je to trpká prehra. Tento trip je pre nás kľúčový z hľadiska tímu a vývoja sezóny," zdôraznil útočník Adam Henrique, ktorý strelil tretí gól "káčerov".

Hráči Tampy Bay v obrane s Erikom Černákom uspeli vo Vancouveri 2:1 a zastavili minisériu troch prehier. Základom úspechu dvojnásobného obhajcu titulu bol vynikajúci výkon brankára Andreja Vasilevského, ktorý vykryl 35 striel súpera. Oba góly Lightning padli v prvej tretine, v ktorej sa v rozmedzí 100 sekúnd presadili Victor Hedman a Ross Colton. Kontaktný gól strelil až v tretej tretin e J.T. Miller. Tampa vyhrala, hoci z Edmontonu pri cestovala do dejiska zápasu až v nedeľu. Pre mechanickú poruchu na klubovom lietadle nemohli hráči letieť už v sobotu. "Nechceli sme sa na tieto cestovné prob lémy vyhov á rať. Chalani dali do toho všetko a v tejto skúške uspeli," spokojne konštatoval tréner "bleskov" Jon Cooper. Canucks ukončili štvorzápasovú bodovú sériu. Jaroslav Halák za domácich nechytal, prednosť dostal Thatcher Demko. Černák absolvoval 21:47 min, na Demka vyslal tri strely a rozdal päť bodyčekov.

Calgary bez Adama Ružičku, ktorého Flames pred zápasom poslali na farmu, prehralo na ľade Colorada 0:3. Brankár Avalanche Darcy Kuemper čelil až 46 strelám, no za svoj chrbát nepustil ani jeden puk a slávil štvrté čisté konto v sezóne a 24. v profiligovej kariére. "Mám to šťastie, že chytám za fantastický tím a mám pred sebou skvelých hráčov. Každý večer mi uľahčujú moju prácu," vyznal sa Kuemper pre nhl.com. Dvomi gólmi sa na víťazstve podieľal Nathan MacKinnon, Mikko Rantanen pridal gól do prázdnej brány a zaznamenal aj jednu asistenciu.

Columbus si poradil s Vegas 6:4, hlavnou postavou zápasu bol center Cole Sillinger, ktorý strelil svoj prvý hetrik v NHL. Nováčik sa stal vo veku 18 rokov a 301 dní druhým najmladším hráčom v histórii klubu, ktorý zaznamenal hetrik. Najmladším je Nikita Filatov, ktorý mal 18 rokov a 230 dní, keď v januári 2009 dal tri góly v jednom zápase. "Boli to neskutočné pocity. Neveril som, že som dal hetrik. Pýtal som sa sám seba - Bože, čo sa to stalo? Bolo to celkom cool," tešil sa Sillinger, najmladší profiligový hokejista v tejto sezóne. Oliver Bjorkstrand sa na triumfe podieľal gólom a tromi asistenciami. Golden Knights prehrali už štvrtý zápas za sebou a klesli na západe na pozíciu s druhou voľnou kartou.

Buffalo zdolalo v zápase pod holým nebom v rámci Heritage Classic Toronto 5:2. Dvoma gólmi prispeli k triumfu Sabres Peyton Krebs a Vinnie Hinostroza.Hokejisti Pittsburghu zvíťazili na domácom ľade nad Carolinou 4:2. Hurricanes prehrali prvýkrát po predchádzajúcich štyroch víťazstvách, stále sú však lídrom Východnej konferencie.

Výsledky NHL:

Buffalo - Toronto 5:2, Columbus - Vegas 6:4, Minnesota - Nashville 2:6, Philadelphia - Montreal 3:4 pp, St. Louis - Winnipeg 3:4 pp, New York Islanders - Anaheim 4:3, Colorado - Calgary 3:0, Los Angeles - Florida 3:2 pp a sn, Vancouver - Tampa Bay 1:2, Pittsburgh - Carolina 4:2