Main Content

Bývalý sekretár FIFA a funkcionár PSG čelia súdu za korupciu

pondelok, 7. marec 2022 20:10 | Autor: TASR

Nasser al-Khelaifi a Neymar
Nasser al-Khelaifi a Neymar | zdroj: TASR

Bývalý generálny sekretár Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Jerome Valcke a katarský funkcionár Nasser al-Khelaifi opäť čelia súdnemu procesu vo Švajčiarsku. Federálna prokuratúra sa odvolala proti oslobodzujúcim verdiktom z jesene 2020. Pojednávanie v Bellinzone by malo trvať štyri dni.

Obvinenia sa týkajú televíznych práv na majstrovstvá sveta a podozrivého prenajatia sardínskej nehnuteľnosti Valckemu. Dovolenkový dom mu v roku 2013 zabezpečila katarská mediálna spoločnosti beIN Media Group, ktorej šéfuje práve Al-Khelaifi.

V tom čase FIFA predlžovala vysielacie práva na MS pre oblasti Blízkeho východu a severnej Afriky. V rokoch 2013 až 2015 Valcke dohliadal aj na diskusiu ohľadom presunu MS 2022 v Katare z letného na zimný termín.

Al-Khelaifi je prezident francúzskeho klubu Paríž St. Germain a člen výkonného výboru Európskej futbalovej únie (UEFA). Od podania odvolania pred vyše rokom jeho vplyv ešte vzrástol, stal sa prezidentom Asociácie európskych klubov (ECA) po tom, ako PSG pomohol UEFA ukončiť snahy o vznik Superligy.

Valckeho takisto oslobodili od obvinení z korupcie, podľa troch sudcov bol kontrakt na MS 2026 a 2030 v hodnote 480 miliónov USD pre FIFA výhodný.

Uznali ho však vinným v ďalšom prípade, v ktorom figuroval grécky obchodník Dinos Deris. Dostal podmienečný trest 120 dní odňatia slobody za falšovanie dokumentov, za ktoré jeho súkromná firma získala provízie vo výške 1,25 milióna eur za vysielacie zmluvy v Taliansku a Grécku. Valcke musel FIFA vrátiť 1,75 milióna eur za provízie a zálohu na dom na Sardínii. Informovala o tom agentúra AP.