Main Content

LM: Liverpool chce doma spečatiť postup, Salzburg sa pokúsi o zázrak

pondelok, 7. marec 2022 14:28 | Autor: TASR

FC Liverpool
FC Liverpool | zdroj: TASR

Futbalisti Interu Miláno sa po prehre 0:2 s Liverpoolom pokúsia v osemfinálovej odvete Ligy majstrov na Anfielde o zázrak. Úradujúci taliansky šampión, v kádri so slovenským reprezentačným stopérom Milanom Škriniarom, "nabral" doma dvojgólové manko. Proti vo forme hrajúcim "The Reds" musia jeho hráči podať životné výkony, ak chcú v súťaži pokračovať. V druhej utorkovej odvete Bayern Mníchov privíta FC Salzburg, z pôdy rakúskeho súpera si favorit odniesol sľubnú remízu 1:1.

Liverpool sa do osemfinále kvalifikoval bez straty bodu ako suverénny víťaz B-skupiny a v tomto trende pokračoval aj v prvom súboji nadstavbovej časti, na San Sire zvíťazil vďaka gólom v záverečnej štvrťhodine 2:0. Už pred vystúpením v Miláne (16. februára) sa dostal do oslnivej formy, vyhral šesť zápasov v sérii a inkasoval v nich len dva góly. Zverenci Jürgena Kloppa vo vynikajúcich číslach pokračujú, šnúru bez prehry natiahli už na 15 zápasov. Cez víkend zvíťazili nad West Hamom 1:0 a držia sa v šesťbodovom závese za lídrom anglickej ligy Manchestrom City, pričom odohrali o zápas menej. Pred týždňom získal Liverpool prvú trofej v sezóne - Ligový pohár. Ukončil tým desaťročné čakanie na zisk domácej pohárovej trofeje.

Už aj tak nabitý káder na konci zimného prestupového obdobia doplnil Kolumbijčan Luis Diaz, ktorý skvele zapasoval k trojici útočníkov Mohamedovi Salahovi, Sadiovi Manemu a Robertovi Firminovi. "Bolo potrebné okysličiť mužstvo novou krvou. Diaz priniesol do našej ofenzívy kvalitu a čerstvosť. Jeho výkon proti West Hamu bol ohromný. Som rád, že takto rýchlo zapadol do tímu," uviedol Klopp o novej posile z FC Porto a smerom k osemfinálovej odvete poznamenal: "Sme v dobrej pozícii, ale musíme ju potvrdiť. V Miláne sme hrali veľmi dobre v obrane, súperovi sme nedovolili ani raz ohroziť našu bránu. Verím, že doma to s podporou našich fanúšikov zvládneme a postúpime." Inter si v piatok zastrieľal proti Salernitane, ktorú aj vďaka hetriku Lautara Martineza deklasoval 5:0. Argentínsky útočník skóroval za svoj klub prvýkrát po takmer dvoch mesiacoch, predtým 12. januára prispel gólom k výhre 2:1 nad Juventusom v Superpohári. Pre "nerazzurri" môže mať vysoké víťazstvo psychologickú výhodu, ukončili ním totiž päťzápasovú sériu bez výhry.

Ďalší osemfinálový duel medzi Bayernom Mníchov a FC Salzburg má jednoznačného favorita - je ním rekordný nemecký a šesťnásobný európsky šampión. V prvom meraní síl v Salzburgu sa zrodila remíza 1:1, hostí zachránil od prehry v poslednej minúte Kingsley Coman. Bayern mal herne navrch, ale v jeho ofenzíve to škrípalo. Už dva zápasy po sebe neskóroval poľský kanonier Robert Lewandowski, o ktorom začínajú médiá šíriť informácie, že v lete z Bayernu odíde. Záujem majú údajne viaceré kluby z anglickej Premier League. "Počujem o tom prvýkrát. Sústredím sa iba na moje výkony v drese Bayernu," skonštatoval Lewandowski po sobotnej remíze 1:1 s Bayerom Leverkusen. Po nej si obhajca titulu udržal 9-bodový náskok na čele tabuľky pred Borussiou Dortmund, ktorá odohrala o zápas menej.

Salzburg sa na odvetu s Bayernom naladil triumfom 4:0 nad Altachom, po ktorom vedie rakúsku ligu s obrovským 18-bodový náskokom pred Sturmom Graz a Wolfsbergerom. Úspech na domácej scéne má prakticky vo vrecku, teraz sa pokúsi o vyradenie Bayernu. "Prvý zápas ukázal, že môžeme konkurovať aj najsilnejším tímom v Európe. Veľká škoda inkasovaného gólu v závere, ale treba uznať, že Bayern si nezaslúžil prehrať. Uvidíme, k čomu nás pustí na svojom trávniku, no my rozhodneme nejdeme do Mníchova predať našu kožu lacno," vyhlásil kouč Salzburgu Matthias Jaissle.

Odvety osemfinále Ligy majstrov 2021/2022 - UTOROK 8. marca /21.00 SEČ/:

 Liverpool - Inter Miláno /prvý zápas 2:0, rozhodca: Antonio Mateu Lahoz (Šp.)/

Bayern Mníchov - FC Salzburg /prvý zápas 1:1, rozhodca: Clément Turpin (Fr.)/