Main Content

Hádzaná: Slováci do kvalifikácie bez Urbana a Prokopa

streda, 2. marec 2022 11:00 | Autor: TASR

Slovenskí reprezentanti v hádzanej
Slovenskí reprezentanti v hádzanej | zdroj: TASR

Hádzanárov Slovenska čaká o dva týždne prvá časť bojov o postup na MS 2023 v Poľsku a Švédsku. V 1. kole play off kvalifikácie budú čeliť Belgičanom, hlavný kouč Peter Kukučka nominoval na dvojzápas širší 22-členný káder. V porovnaní s nomináciou na januárové ME v domácom prostredí chýba v aktuálnom výbere šesť hráčov. Informoval o tom oficiálny web Slovenského zväzu hádzanej (SZH).

Citeľná je absencia najmä zraneného Jakuba Prokopa a skúseného Tomáša Urbana. Z hráčov, ktorí boli na kontinentálnom šampionáte, nie sú v kádri ani Teodor Paul (ukončil reprezentačnú kariéru), Oliver Rábek, Patrik Hruščák a Marek Korbel. Naopak, pozvánku do slovenského národného tímu dostali teraz brankár Igor Čupryna, krídelníci Juraj Briatka, Ľubomir Ivanicja, Dávid Mišových, Tomáš Bogár, spojky Lukáš Urban, Matej Mikita, Vladimír Ratkovský a Derviš Birdahič. Zaujímavosťou je, že v aktuálnom výbere nie je ani jeden hráč z majstrovského Tatrana Prešov, suverénneho lídra Niké Handball extraligy. Z domácich klubov sú to len štyria krídelníci a spojka Birdahič.

Slováci majú zraz naplánovaný na nedeľu večer 13. marca v topoľčianskom hoteli Nový kaštieľ. Prvý zápas s Belgickom sa bude hrať v stredu 16. marca od 20.00 h v Topoľčanoch, odveta je na programe v sobotu 19. marca od 20.10 h v Hasselte. Postupujúci z tejto dvojice by mal v 2. kole play off bojovať o postup na MS proti Rusku, čo je však v tejto chvíli otázne, keďže EHF dočasne suspendovala reprezentačné ruské a bieloruské tímy.

Nominácia hádzanárov Slovenska na sústredenie pred 1. kolom play off kvalifikácie MS 2023 proti Belgicku:

brankári: Marián Žernovič (FTC Budapešť/Maď.), Michal Martin Konečný (BM Ángel Ximénez Puente Genil/Šp.), Igor Čupryna (HC Motor Záporožie/Ukr.)

pivoti: Dominik Kalafut (HSG Nordhorn-Lingen/Nem.), Martin Slaninka (HSC Suhr Aarau/Švaj.), Šimon Macháč (SBS-Eger/Maď.)

krídla: Juraj Briatka (AEK Atény/Gréc.), Ľubomir Ivanicja (Górnik Zabrze/Poľ.), Martin Briatka (MŠK Považská Bystrica), Lukáš Péchy (HC Sporta Hlohovec), Dávid Mišových (HáO TJ Slovan Modra), Tomáš Bogár (HKM Šaľa)

spojky: Tomáš Smetánka (Viveros Herol BM Nava/Šp.), Martin Potisk (ThSV Eisenach/Nem.), Matej Mikita (ASV Hamm-Westfalen/Nem.), Marek Hniďák (HC Burgenland/Nem.), Marek Kováčech (Handball Sportunion Leoben/Rak.), Ľubomír Ďuriš (HE-DO B.Braun Gyöngyös/Maď.), Jakub Mikita (FTC Budapešť/Maď.), Lukáš Urban (Grundfos Tatabánya KC/Maď.), Vladimír Ratkovský (SKKP Handball Brno/ČR), Derviš Birdahič (ŠKP Bratislava)