Main Content

Tip na športový film: Coach Carter

nedeľa, 22. január 2012 13:11 | Autor: Anton Martinka

Tip na športový film: Coach Carter
Tip na športový film: Coach Carter | zdroj: Anton Martinka pre Sport7.sk

Šport7 vám prináša ďalší diel populárnej rubriky “Tip na športový film“. Každý týždeň v nedeľu vám prinesieme krátku recenziu na zaujímavý film so športovou tematikou, ktorý by nemal ujsť vašej pozornosti. Dnes sme sa zamerali na jeden z najúspešnejších basketbalových filmov - Coach Carter.

Hlavným hrdinom filmu je majiteľ obchodu so športovými potrebami a bývalý študent Richmondskej strednej školy alebo ak chcete „high school” Ken Carter (stvárňuje ho známy herec Samuel L. Jacskon). Carterovi prišla ponuka na post trénera basketbalového tímu Richmondskej strednej, na ktorú kedysi sám chodil. Hráči, ktorých má k dispozícii však majú okrem veľkého talentu aj vážny problém s drogami, školskou dochádzkou a disciplínou. Carter sa rozhodne viesť svoj tím k víťaznej ceste nielen v basketbale ale aj v samotnom živote. Hráčov chce presvedčiť, že ich život nekončí už po strednej a že sa rozhodne nemusia vydať cestou gangstera, ako väčšina ich kamarátov.



Coach Carter patri medzi najlepšie športové filmy, čo potvrdzuje aj fakt, že je obľúbený aj medzi divákmi, ktorí nepatria zrovna medzi tradičných športových fanúšikov. Hoci ani v tomto filme nechýba staré známe klišé, podľa ktorého sa tím outsiderov dostane na úplný vrchol ako obhajoba by mohlo stačiť to, že tento film bol nakrútený podľa skutočných udalostí. Coach Carter nie je len o basketbale, je aj o prístupe americkej spoločnosti k výchove deti, kedy mnohí rodičia zabúdajú na to, aké sú dôležité známky v škole a neveria, že by sa ich deti mohli dostať na vysoké školy. Tréner Carter tieto zaryté predsudky neguje a dokazuje, že je tu aj silná alternatíva k drogám a násiliu.

Samuel L. Jackson dodáva filmu svoje čaro a tým z neho definitívne robí jednu z najlepších športových drám vôbec. Coach Carter vám dokáže, že nikdy nie je neskoro zmeniť smer a vydať sa lepšou cestou.

Klady:
Skvelý príbeh podľa skutočných udalostí, réžia, herecký výkon Samuela L. Jacksona
Zápory: možno absencia viac hiphopovej hudby, ktorá patrí k basketbalu (to je ale subjektívne)