Main Content

Peking je minulosťou. Na rad prichádzajú Miláno a Cortina d'Ampezzo

utorok, 22. február 2022 08:44 | Autor: TASR

ZOH 2022
ZOH 2022 | zdroj: TASR

Zimné olympijské hry 2022 sa skončili na Národnom štadióne v Pekingu v nedeľu večer po viac ako dvoch týždňoch súťaží v 109 podujatiach 15 disciplín v troch súťažných zónach v Pekingu, Jen-čchingu a Čang-ťia-kchou.

Čínsky prezident Si Ťin-Pching sa zúčastnil slávnosti s prezidentom Medzinárodného olympijského výboru (IOC) Thomasom Bachom. Čína, ako hostiteľ, vyhrala celkovo rekordných 15 medailí, vrátane deviatich zlatých. Umiestnila sa na treťom mieste na medailovom stole za Nórskom, ktoré nastavilo nový rekord všetkých čias výhrou 16 zlatých medailí, a Nemeckom, ktoré ovládlo bobové preteky a získalo 12 zlatých medailí.

Na zimných hrách v roku 2022 sa zúčastnilo celkovo 2 871 športovcov a viac ako 2 000 z nich sa zúčastnilo záverečného ceremoniálu. Generálny riaditeľ ceremoniálu Zhang Yimou nazval záverečné podujatie „veľkou párty" pre športovcov. „Skutočne výnimočné Zimné olympijské hry v Pekingu 2022 boli začiatkom novej éry globálneho zimného športu," povedal vo svojom prejave Bach.

Samozrejme, športovci by neboli schopní dosiahnuť svoj neuveriteľný výkon bez podpory a pomoci organizačného výboru. Na Zimné olympijské hry 2022 bolo prijatých približne 27 000 dobrovoľníkov. Boli vždy prítomní, pripravení pomôcť každému účastníkovi hier. Mnohé delegácie sa o službe dobrovoľníkov vyjadrili veľmi pozitívne. „Preukázali olympijského ducha. Boli poslami priateľstva, porozumenia a mieru," povedal Bach v predchádzajúcom rozhovore s Čínskou mediálnou skupinou.

Ako súčasť tradície bola olympijská vlajka v polovici záverečného ceremoniálu spustená nadol a potom ju Chen Jining, starosta Pekingu, odovzdal Bachovi, ktorý vlajku ďalej odovzdal Chenovým nástupcom v talianskych mestách Miláno a Cortina d'Ampezzo, Beppovi Salovi a Gianpietrovi Gedinovi, ktorí budú spoločne organizovať ďalšie zimné hry nazvané Miláno-Cortina 2026. Dvaja zástupcovia hostiteľskej krajiny tiež predniesli osemminútovú úvodnú reč na privítanie Zimných olympijských hier 2026. Na konci svojho prejavu Bach vyhlásil, že hry v Pekingu 2022 sa skončili.

Keď sa ceremónia blížila ku koncu, obrovská snehová vločka, ktorá tiež niesla zimný Olympijský oheň, bola spustená a nakoniec sa roztopila, čo znamenalo koniec hier v Pekingu 2022, ako aj začiatok štvorročného odpočítavania pre Miláno-Cortinu 2026.