Main Content

Aj Tipos Extraliga má svoju kvalitu... (komentár)

pondelok, 21. február 2022 20:26 | Autor: Róbert Kalnický

Samuel Takáč
Samuel Takáč | zdroj: TASR

Slovenská hokejová reprezentácia získala na olympijskom turnaji bronzovú medailu. Tento úspech sa podaril aj napriek tomu, že pri oznámení nominácie panovala vo fanúšikovských kruhoch nespokojnosť.

Komentár Róberta Kalnického

Pri oznámení nominácie na olympijský turnaj sme boli veľmi skeptickí. Väčšina priaznivcov slovenského národného tímu totiž očakávala nominácie Adam Lišku či Róberta Lantošiho. Obaja hráči však vo výbere trénera Craiga Ramsayho absentovali. Naopak, na podujatie pod piatimi kruhmi sa dostali aj viaceré mená z našej najvyššej súťaže.

Bavíme sa konkrétne o pätici korčuliarov. Adrián Holešinský, Šimon Nemec, Pavol Regenda, Peter Zuzin a Samuel Takáč. Ruku na srdce, minimálne pri troch z týchto piatich mien sa bežný hokejový fanúšik pristavil. Nevedeli sme pochopiť, prečo tieto mená na olympiádu cestujú a hráči z kvalitnejších súťaží ostávajú doma.

Dôvod je prostý. Nik z nás nepozná hráčov tak dobre ako Craig Ramsay. Náš lodivod vedel, prečo ukázal na týchto hokejistov. Pôjdeme rad za radom. Adrián Holešinský naskočil len do dvoch duelov, v ktorých nebodoval. V zápase proti Fínsku však bolo platné najmä jeho dobré korčuľovanie a prehľad s pukom. Na ľade sa rozhodne nestratil. Pri Šimonovi Nemcovi musíme byť opatrní. Jeho účasť bola očakávaná. Hlavné faktory jeho nominácie boli dva: kvalitné výkony v Nitre a zlepšenie vyhliadok pred draftom. Mladý obranca nás nesklamal, podával kvalitné výkony, hoci k záveru turnaja postupne strácal miesto v zostave, nabral enormné množstvo skúseností, ktoré v budúcich rokoch rozhodne využije.

Meno Pavla Regendu bol tiež obrovským prekvapením. Ruku na srdce, kto očakával útočníka Michaloviec v nominácii na OH? Pravdepodobne nik. 22-ročný forward však ukázal, že stávka na neho bola správna. Dokázal držať krok s hráčmi z kvalitnejších súťaží. Ba naopak, patril k najlepším slovenským útočníkom na celom turnaji. Skvelý two-way krídelník bol vďaka svojej hre platným na oboch koncoch ihriska. Craig Ramsay ho využíval aj na hru v oslabení, kde odvádzal obrovský kus roboty. 

Dostávame sa k tandemu Peter Zuzin a Samuel Takáč. Práve toto duo vytváralo v nominácii Craiga Ramsayho najväčšie kontroverzie. Dôvod bol prostý. Dvojica tridsiatnikov v reprezentačnom drese na olympijskom turnaji? Neúnosné. Treba však podotknúť, že ako Zuzin - tak Takáč predviedli oprávnenosť svojho miesta. Stíhali rýchlym súperom, dokázali vytvárať príležitosti a dokonca si vybojovali aj miesto v špeciálnych tímoch na presilové hry či oslabenia.

Suma summárum, všetci borci z našej najvyššej súťaže ukázali, že Tipos extraliga má kvalitu. V národnom tíme na medzinárodnom fóre sa nestratili. Práve naopak, dopomohli nášmu reprezentačnému výberu dokráčať až k cennému kovu. Všetci piati hráči sú dôkazom toho, že keď v tíme funguje chémia a má nastolený jasný cieľ ako chce fungovať, môže dosiahnuť veľké veci. To je dôvod, prečo by sme si našu najvyššiu súťaž mali začať vážiť. Aj v nej totiž nájdeme hokejistov, ktorí spĺňajú svetové parametre.