Main Content

Gréci bojujú proti chuligánom tvrdo: Fankluby majú pozastavenú činnosť

pondelok, 21. február 2022 17:08 | Autor: TASR

PAOK Solún štadión
PAOK Solún štadión | zdroj: TASR

Grécke ministerstvo športu v pondelok s okamžitou platnosťou pozastavilo činnosť všetkých športových fanklubov v krajine do 31. júla. Tento krok je súčasť vládnych opatrení na ukončenie násilia medzi fanúšikmi. Nariadenie prichádza tri týždne po smrteľnom pobodaní 19-ročného športového priaznivca v Solúne, ktoré majú údajne na svedomí chuligáni.

"Registrácia nových členov fanklubov bude digitálna a zoznam sa aktualizuje každé leto, pričom licencia fanklubu odoberieme, ak budú minimálne dvaja členovia stíhaní za zločiny súvisiace s násilím medzi fanúšikmi," povedal námestník gréckeho ministra športu Lefteris Avgenakis pre AFP. Vo veci útoku na mladého muža zadržali 12 osôb, na ktoré čaká súdne pojednávanie.

Vláda okrem iného zvýšila dĺžku trestu odňatia slobody za násilie medzi fanúšikmi zo šiestich mesiacov na päť rokov. Podľa Avgenakisa zavreli v priebehu posledných dvoch týždňov 67 fanklubov a zadržali 17 ľudí za držbu zbraní: "Chuligánstvo je globálna pohroma, pandémia, ktorá zabila desiatky ľudí. Musíme spojiť všetky naše sily - vládu, politické strany a tímy. Nikto nemá právo odmietnuť pozvánku na boj proti násiliu."