Main Content

ZOH2022-Biatlon: Braisazová-Bouchetová zvíťazila, Fialková netrafila 8 terčov

piatok, 18. február 2022 09:48 | Autor: TASR

Paulína Fialková
Paulína Fialková | zdroj: TASR

Francúzska biatlonistka Justine Braisazová-Bouchetová získala na ZOH 2022 v Pekingu zlatú medailu v piatkových pretekoch s hromadným štartom na 12,5 km. O 15,3 sekundy zdolala striebornú Tiril Eckhoffovú, bronz si vybojovala ďalšia Nórka Marte Olsbuová-Röiselandová, ktorá zaostala o 34,9 s. Slovenská reprezentantka Paulína Fialková obsadila 26. priečku s ôsmimi streleckými chybami a mankom 3:46,8 min.

Na úvodnú streleckú položku elitných pretekov prišlo 30-členné štartové pole pohromade, silný vietor ho však roztrhal. Čisto zastrieľalo jedenásť biatlonistiek vrátane Fialkovej, ktorá sa zaradila na deviatu priečku s odstupom necelých 10 sekúnd za vedúcou Eckhoffovou. Na druhom bežeckom okruhu sa Slovenka posunula na ôsmu pozíciu, no jej manko na líderku o čosi narástlo. Horšie to bolo na druhej streľbe, kde panovali ešte náročnejšie poveternostné podmienky. Fialková si tromi chybami, keď poslala mimo prvé tri výstrely, výrazne pokazila šance na prenikavý výsledok v súťaži, v ktorej pred štyrmi rokmi v Pjongčangu dominovala Anastasia Kuzminová.

Na čele sa osamostatnili Eckhoffová a Olsbuová-Röiselandová. Aj na prvej položke v stoji komplikovali situáciu na strelnici extrémne veterné podmienky a obe Nórky museli absolvovať dva trestné okruhy. Eckhoffovej trvala streľba omnoho dlhšie, k Olsbuovej-Röiselandovej sa na čele vďaka čistej položke pripojila Braisazová-Bouchetová. Fialková minula len raz a z tretej desiatky sa posnula na priebežné 16. miesto. O medailách sa rozhodlo na záverečnej štvrtej streľbe. Braisazová-Bouchetová netrafila prvou ranou, ale potom pálila rýchlo a najmä presne. Na vedúcej pozícii sa udržala aj po jednom trestnom kole, všetkých päť terčov totiž nevybielila žiadna z jej najbližších prenasledovateliek. S pohodlným náskokom si dobehla po zlato, Eckhoffová a Olsbuová-Röiselandová uhájili striebro a bronz. Fialková pridala až štyri nepresné výstrely a prepadla sa poradím, na poslednom bežeckom okruhu sa vytiahla aspoň na 26. miesto.

Okrem točiaceho sa vetra robila pretekárkam problémy aj teplota mínus 14,2 stupňov Celzia. Najlepšie zastrieľala Ukrajinka Julia Džimová, ktorá s tromi chybami finišovala na siedmej priečke. Všetky tri medailistky odbehli štyri trestné kolá rovnako ako Češka Markéta Davidová na štvrtej pozícii.

 

ZOH 2022 v Pekingu - biatlon

preteky žien s hromadným štartom na 12,5 km: 1. Justine Braisazová-Bouchetová (Fr.) 40:18,0 min (4 tr. okr.), 2. Tiril Eckhoffová +15,3 s (4), 3. Marte Olsbuová-Röiselandová (obe Nór.) +34,9 (4), 4. Markéta Davidová (ČR) +53,4 (4), 5. Kristina Rezcovová (ROC) +1:11,0 min (6), 6. Julia Simononová (Fr.) +1:22,6 (6), 7. Julia Džimová (Ukr.) +1:25,7 (3), 8. Franziska Preussová (Nem.) +1:26,4 (4), 9. Elvira Öbergová (Švéd.) +1:37,7 (4), 10. Hanna Solová (Biel.) +1:39,2 (8), ... 26. Paulína FIALKOVÁ (SR) +3:46,8 (8)