Main Content

EL: Lobotka na Camp Nou, Porto proti Laziu po 19 rokoch - PREHĽAD

streda, 16. február 2022 12:31 | Autor: TASR

Stanislav Lobotka
Stanislav Lobotka | zdroj: TASR

Futbalová Európska liga UEFA 2021/2022 vo štvrtok pokračuje barážovými zápasmi o osemfinále. Sily v prvom kole play off si zmerajú tímy z tretích miest skupinovej fázy Ligy majstrov a druhých miest skupinovej fázy EL. V súťaži sa predstaví aj slovenský stredopoliar Stanislav Lobotka, ktorého Neapol zavíta na legendárny Camp Nou.

Pre Barcelonu bolo minuloročné vypadnutie v skupinovej fáze Ligy majstrov prvé od roku 2000 a s Neapolom si zmeria sily v rámci Európskej ligy prvýkrát. Taliani s kapitánom Diegom Armandom Maradonom súťaž raz vyhrali, v roku 1989 to bol ešte Pohár UEFA. Minulý rok vypadli v šestnásťfinále, keď nestačili na iného účastníka La Ligy - vyradila ich Granada. Domáci sa budú musieť zaobísť bez Ronalda Arauja, defenzívnu oporu tímu trápi dlhodobejšie zranenie lýtkového svalu.

Katalánsky veľkoklub je v domácej súťaži v nezávideniahodnej situácii - po dlhodobých finančných aj štrukturálnych problémoch sa snaží zotrvať v najlepšej šestke, zaručujúcej účasť v európskych súťažiach. Neapol má v Serii A o niečo príjemnejšiu výzvu, spolu s milánskym AC a Interom bojuje o ligový titul, prvý po 22 rokoch. "Neapol je súper na úrovni Ligy majstrov, jeden z najnáročnejších, akého sme mohli dostať," uviedol pred stretnutím Xavi pre francúzske médiá. Tímy spája jedno legendárne meno Maradona. Práve on priviedol Neapol k jediným dvom ligovým titulom a predtým pôsobil práve v španielskom veľkoklube. "Zápas bude pocta Maradonovi," dodal Xavi. Štvrtkoví súperi sa stretli naposledy pred dvomi rokmi v osemfinále LM, keď Barcelona po remíze 1:1 v Taliansku rozhodla na domácej pôde víťazstvom 3:1.

V ďalšom stretnutí nastúpi najúspešnejší klub tejto súťaže, ktorým je so šiestimi titulmi španielka Sevilla, na domácom ihrisku proti Dinamu Záhreb. Najlepším výsledkom Chorvátov v EL bola minuloročná účasť vo štvrťfinále, v ktorom nestačili na neskoršieho víťaza Villarreal. Ten sa v tomto ročníku prebojovali do play off Ligy majstrov a na tretie miesto v skupinovej fáze odsunul taliansku Atalantu Bergamo, ktorá si zmeria sily s gréckym Olympiakosom Pireus.

Ďalší tím z Pyrenejského polostrova cestuje do Ruska. V tejto fáze jediný ruský klub v európskych súťažiach Zenit Petrohrad privíta Betis Sevilla. Trojicu španielskych zástupcov v baráži dopĺňa Real Sociaded San Sebastian, ktorý si zahrá so semifinalistom LM spred dvoch rokov RB Lipskom. Proti druhému bundesligistovi, Borusii Dortmund, nastúpi jediný škótsky zástupca Glasgow Rangers. Po minuloročnej premiérovej účasti v skupinovej fáze LM odohrá moldavský majster Šerif Tiraspoľ zápas 1. kola na domácej pôde proti portugalskej Brage.

Osmičku štvrtkových stretnutí dopĺňa duel dvoch tradičných klubov, Lazio Rím odohrá zápas na pôde FC Porto. Pre tímy to bude prvý vzájomný duel po takmer devätnástich rokoch. Naposledy proti sebe nastúpili v semifinále Pohára UEFA v roku 2003, keď si postup do finále po výsledkoch 4:1 doma a 0:0 vonku vybojovali "draci". Vo finále potom zdolali Celtic Glasgow 3:2 po predĺžení.

Odvety sú na programe o týždeň 24. februára.

1. zápasy baráže o osemfinále EL 2021/2022, štvrtok 17. februára:

18.45 FC Barcelona - SSC Neapol

18.45 Borussia Dortmund - Glasgow Rangers

18.45 Šeriff Tiraspoľ - Sporting Braga

18.45 Zenit Petrohrad - Betis Sevilla

21.00 Atalanta Bergamo - Olympiakos Pireus

21.00 FC Porto - Lazio Rím

21.00 RB Lipsko - Real Sociedad San Sebastian

21.00 FC Sevilla - Dinamo Záhreb