Main Content

Slovensko spoznalo súpera v 1. kole kvalifikácie o postup na MS v hádzanej

nedeľa, 30. január 2022 10:08 | Autor: TASR

Slovenskí reprezentanti v hádzanej
Slovenskí reprezentanti v hádzanej | zdroj: TASR

Budapešť 29. januára (TASR) - Hádzanári Belgicka budú súpermi slovenských reprezentantov v marcovej prvej časti druhej fázy kvalifikácie o postup na MS 2023 v Poľsku a Švédsku. Ak zverenci trénera Petra Kukučka cez Belgičanov postúpia, o účasť na finálovom turnaji si zahrajú s Ruskom. Rozhodol o tom sobotný žreb v Budapešti.

Slovensko už do prvej časti kvalifikácie poslal fakt, že na práve vrcholiacich domácich ME skončili medzi deviatkou najnižšie umiestnených tímov (na 18. mieste z 24 účastníkov). Okrem Belgicka mohli Slováci dostať aj Estónsko, Faerské ostrovy, Fínsko, Grécko, Izrael, Taliansko, Rumunsko (postupujúci z I. fázy) a priamo nasadené Švajčiarsko podľa rebríčka reprezentácií. Duely prvej časti odohrajú systémom doma-vonku v termínoch 16./17. a 19./20. marca 2022.

V Budapešti zároveň vyžrebovali aj druhú časť druhej fázy kvalifikácie, v ktorej boli okrem Rusov priamo nasadení Island, Nemecko, Chorvátsko, Holandsko, Čierna Hora, Česko, Srbsko a Maďarsko. Proti nim nastúpi deväť postupujúcich z prvej časti druhej fázy. Zápasy sú rovnako systémom doma-vonku na programe 13./14. a 16./17. apríla. Slováci proti Rusom naposledy nastúpili nedávno v skupine domácich ME, prehrali s ním košickej Steel Aréne 27:36 a nepostúpili do ďalšej fázy.

Účasť na MS 2023 už majú okrem organizátorských krajín Poľska a Švédska istú aj Dánsko, Francúzsko, Španielsko a Nórsko. Na MS 2023 bude účinkovať 32 výberov, hrať sa bude v deviatich mestách (4 v Poľsku - Krakov, Gdansk, Katovice, Plock, 5 vo Švédsku - Štokholm, Malmö, Göteborg, Jönköping, Kristianstad), otvárací duel sa uskutoční 11. januára v Katoviciach.

žreb kvalifikácie MS 2023:

1. kolo:

Ukrajina - Fínsko

Taliansko - Slovinsko

Portugalsko - Švajčiarsko

Rakúsko - Estónsko

Grécko - Bosna a Hercegovina

Severné Macedónsko - Rumunsko

Izrael - Litva

SLOVENSKO - Belgicko

Faerské ostrovy - Bielorusko

2. kolo:

víťaz Ukrajina/Fínsko - Chorvátsko

víťaz Taliansko/Slovinsko - Srbsko

víťaz Portugalsko/Švajčiarsko - Holandsko

víťaz Rakúsko/Estónsko - Island

víťaz Grécko/Bosna a Hercegovina - Čierna Hora

ČR - víťaz Severné Macedónsko/Rumunsko

víťaz Izrael/Litva - Nórsko

Rusko - víťaz SLOVENSKO/Belgicko

Nemecko - víťaz Faerské ostrovy/Bielorusko

(prvý tím hrá prvý zápas na domácej pôde)