Main Content

VIDEO: Vo finále Australian Open Nadal proti Medvedevovi

piatok, 28. január 2022 12:27 | Autor: TASR

Daniil Medvedev
Daniil Medvedev | zdroj: TASR

Melbourne 28. januára (TASR) - Ruský tenista Daniil Medvedev bude súperom španiela Rafaela Nadala vo finále mužskej dvojhry na grandslamovom Australian Open v Melbourne. V druhom semifinále zdolal ako turnajová dvojka nasadenú štvorku Gréka Stefanosa Tsitsipasa 7:6 (5), 4:6, 6:4, 6:1. V prípade nedeľňajšieho triumfu by sa stal prvýkrát svetovou jednotkou. Na poste lídra rebríčka ATP môže vystriedať Srba Novaka Djokoviča, s ktorým vlani neuhral v dueli o titul ani set.

Na začiatku zápasu si Medvedev i Tsitsipas suverénne vyhrávali svoje podania. Za stavu 4:4 mal vlaňajší šampión US Open k dispozícii štyri brejkbaly, ani jeden však nepremenil a o prvom sete napokon rozhodol tajbrejk. V jeho úvode viedol Tsitsipas 4:1, no Medvedev vyrovnal a v koncovke slávil úspech. Za stavu 6:5 premenil prvý setbal, keď forhend z rakety Gréka skončil za základnou čiarou.

Tsitsipas sa rýchlo zmobilizoval, hneď na začiatku druhého dejstva zobral Medvedevovi servis a po potvrdení brejku sa ujal vedenia 2:0. V šiestom geme síce prišiel o servis, za stavu 4:4 však po Medvedevovej dvojchybe opäť súpera brejkol a šancu vyrovnať na 1:1 na sety už z rúk nepustil. Medvedev sa u empajrového rozhodcu sťažoval, že Grék dostáva od svojho otca Apostolosa Tsitsipasa nepovolený koučing. Na začiatku tretieho setu stratil koncentráciu a Tsitsipas sa dostal k dvom brejkbalom, Medvedev ich však odvrátil. čo ho povzbudilo. Za stavu 5:4 proti podaniu Tsitsipasa sa vďaka sérii winnerov dostal do vedenia 40:0 a druhý setbal premenil. Medvedev bol na koni, vo štvrtom dejstve dvakrát prelomil Tsitsipasovo podanie na 4:1 a nadviazal na triumf nad Grékom z vlaňajšieho semifinále Australian Open.

 

 

Nadal si poradil s Berettinim

 Španielsky tenista Rafael Nadal sa ešte predtým stal prvým finalistom mužskej dvojhry na Australian Open. Melbournsky šampión z roku 2009 zdolal v semifinále v pozícii turnajovej šestky nasadenú sedmičku Taliana Mattea Berrettiniho 6:3, 6:3, 3:6 a 6:3. Španiela tak delí už iba krok od zisku rekordného 21. grandslamového titulu.

Jeho finálovým súperom bude v nedeľu o 9.30 SEČ víťaz duelu medzi druhým nasadeným Rusom Daniilom Medvedevom a Grékom Stefanosom Tsitsipasom. Nadal v úvodných dvoch setoch zápasu s Berrettinim na dvorci dominoval. Kvalitne podával, z forhendu dokázal zatlačiť Taliana do defenzívy a pripraviť si dobré pozície na zakončenie výmen. Berrettini trikrát prišiel o podanie a na returne sa nedostal ani k jedinému brejkbalu.

V treťom sete vlaňajší wimbledonský finalista pridal na agresivite, začal viac riskovať. Za stavu 4:3 si vypracoval tri brejkbaly a druhý z nich premenil po víťaznom forhende po čiare. Následne suverénne uspel pri vlastnom servise a znížil na 1:2 na sety. Vo štvrtom dejstve mal však opäť navrch Nadal. V ôsmom geme prelomil podanie súpera a v ďalšej hre premenil hneď prvý mečbal. Postúpil tak do svojho 29. grandslamového finále a upravil vzájomnú bilanciu s Berrettinim na 2:0. V roku 2019 nad ním zvíťazil v semifinále US Open.

muži - dvojhra - semifinále:

Daniil Medvedev (Rus.-2) - Stefanos Tsitsipas (Gr.-4) 7:6 (5), 4:6, 6:4, 6:1

Rafael Nadal (Šp.-6) - Matteo Berrettini (Tal.-7) 6:3, 6:2, 3:6, 6:3