Main Content

VIDEO: Australian Open: Nadal sa prebojoval do semifinále: Po štvrtom sete som bol zničený!

utorok, 25. január 2022 10:12 | Autor: TASR

Rafael Nadal
Rafael Nadal | zdroj: TASR

Melbourne 25. januára (TASR) - Španielsky tenista Rafael Nadal sa stal prvým semifinalistom mužskej dvojhry na tohtoročnom Australian Open. Melbournsky šampión z roku 2009 zdolal vo štvrťfinále ako turnajová šestka nasadenú štrnástku Kanaďana Denisa Shapovalova po vyše štvorhodinovej päťsetovej dráme 6:3, 6:4, 4:6, 3:6, 6:3. Stále tak živí šancu na zisk rekordného 21. grandslamového titulu.

V dueli o postup do finále nastúpi proti víťazovi súboja medzi Talianom Matteom Berrettinim a Francúzom Gaelom Monfilsom. Nadal hneď v úvode prelomil podanie Shapovalova a výhodu brejku pretavil v zisk prvého setu. Španiel robil oveľa menej nevynútených chýb ako Kanaďan a mal na konte viac víťazných úderov. Druhý set získal vo svoj prospech vďaka lepšie zvládnutej koncovke.

Od začiatku tretieho dejstva však Shapovalov pridal na agresivite, začali mu vychádzať kombinácie a bekhendy po čiare. Kanaďan znížil na 1:2 na sety a na začiatku štvrtého rýchlo odskočil Nadalovi na 4:1. Španiel následne požiadal o medical time out pre žalúdočné problémy a užil tabletku proti bolesti. Po návrate na kurt mal za stavu 3:5 k dispozícii dva brejkbaly, Shapovalov ich však odvrátil vďaka kvalitnému prvému podaniu a vynútil si piaty set. V ňom však slávil úspech Nadal. Vďaka brejku v druhom geme sa ujal vedenia 3:0 a zápas už dotiahol do úspešného konca. V deviatom geme premenil pri vlastnom servise hneď prvý mečbal a upravil vzájomnú bilanciu so Shapovalovom na 4:1.

"Poviem úprimne, že ani neviem, ako sa mi podarilo vyhrať tento zápas. Dnes bol veľmi náročný a horúci deň. Začal som dobre, v prvých dvoch setoch mi vychádzalo takmer všetko. Na začiatku tretieho som však viackrát nevyužil vedenie 30:0 a Denis sa chytil. Je veľmi talentovaný a nie je vôbec jednoduché ho zdolať. Postupne som začal cítiť únavu, bolel ma žalúdok. Po štvrtom sete som bol zničený, tabletky však zabrali. Na začiatku piateho setu som mal aj šťastie, keď som odvrátil brejkbal a hneď v ďalšom geme som Denisovi zobral servis. Je skvelé byť opäť v melbournskom semifinále pred fantastickými fanúšikmi v aréne Roda Lavera. Dva dni voľna mi teraz padnú vhod, predsa len už nemám 21 rokov. Fyzicky sa však cítim dobre a nemám ani problémy s pohybom. Na rekordný grandslamový titul zatiaľ vôbec nemyslím. Pred dvoma mesiacmi som vôbec nevedel, či ešte budem schopný hrať vrcholový tenis. Veľmi ma teší, že sa mi podaril úspešný návrat, užívam si to na dvorci," uviedol Nadal v prvom pozápasovom interview s bývalým americkým tenistom Jimom Courierom.

muži - dvojhra - štvrťfinále:

Rafael Nadal (Šp._6) - Denis Shapovalov (Kan.-14) 6:3, 6:4, 4:6, 3:6, 6:3