Main Content

OFICIÁLNE: Slovensko oznámilo nomináciu na ZOH - sú v nej aj mladíci!

utorok, 18. január 2022 11:04 | Autor: Róbert Kalnický

Slovenská hokejová reprezentácia
Slovenská hokejová reprezentácia | zdroj: TASR

Bratislava 18. januára (TASR) - V nominácii slovenskej hokejovej reprezentácie na ZOH 2022 v čínskom Pekingu (4.- 20. februára) nechýba dvojica 17-ročných talentov Šimon Nemec a Juraj Slafkovský a pod olympijskými kruhmi sa predstaví aj 19-ročný obranca Samuel Kňažko.

Účasť na ZOH si po štyroch rokoch zopakujú šiesti hráči, Patrik Rybár, Branislav Konrád, Peter Čerešňák, Marek Ďaloga, Michal Čajkovský a Michal Krištof sa dostali aj do nominácie na ZOH 2018 do Pjongčangu.

Káder Slovákov na hry sa začal formovať už na augustovej kvalifikácii v Bratislave, na ktorej si zverenci Craiga Ramsayho zabezpečili účasť v Číne. Okrem kvalifikácie sa slovenskí hokejisti predstavili v uplynulom roku na dvoch turnajoch. Na Nemeckom pohári po triumfe nad Švajčiarskom 7:1 prehrali v zápase o víťaznú trofej s domácim Nemeckom 1:4. V decembri na turnaji NaturEnergie Challenge vo švajčiarskom Vispe zdolali Lotyšsko 6:2 a s domácim výberom prehrali 2:3. Bol to zároveň ich posledný zápas pred ZOH.

Po oboch turnajoch uviedol generálny manažér reprezentácie Miroslav Šatan, že niektorí hráči príjemne prekvapili realizačný tím. Z Tipos extraligy ich napokon bude päť - Peter Zuzin, Samuel Takáč, Adrián Holešinský, Pavol Regenda, Šimon Nemec. Deväť hráčov je z českej extraligy, piati z KHL, traja z fínskej najvyššej súťaže a dvaja zo švajčiarskej. Obranca Kňažko hrá v zámorskej WHL a keďže má podpísanú zmluvu s Columbusom, musel Šatan riešiť jeho nomináciu dlhšie.

"Komunikoval som s generálnym manažérom Jarmom Kekäläinenom. Samo má zmluvu v NHL, ale hrá vo WHL a v Columbuse jeho účasť podporili. Čakali sme ako to dopadne, Samo bol aj preto posledný hráč na zozname," povedal Šatan na utorkovej tlačovej konferencii.

V tíme chýba Róbert Lantoši, ktorý hral na MS v Rige a aj na augustovej olympijskej kvalifikácii. "Vybrali sme hráčov, ktorí sa hodia do nášho systému. Sú tam možno pre nás prekvapenia, ale vyberali sme ich podľa viacerých aspektov," dodal Šatan.

nominácia SR na ZOH 2022:

brankári: Patrik Rybár (Dinamo Minsk/KHL), Branislav Konrád (HC Olomouc/ČR), Matej Tomek (HC Kometa Brno/ČR)

obrancovia: Marek Ďaloga (HC Kometa Brno/ČR), Martin Marinčin (HC Oceláři Třinec/ČR), Peter Čerešňák (HC Plzeň/ČR), Mário Grman (HPK Hämeenlinna/Fín.), Michal Čajkovský (Sibir Novosibirsk/KHL), Martin Gernát (HC Lausanne/Švaj.), Šimon Nemec (HK Nitra), Samuel Kňažko (Seattle Thunderbirds/USA/WHL)

útočníci: Libor Hudáček (Dinamo Minsk/KHL), Miloš Kelemen (BK Mladá Boleslav/ČR), Michal Krištof (HC Kometa Brno/ČR), Marko Daňo (HC Oceláři Třinec/ČR), Miloš Roman (HC Oceláři Třinec/ČR), Juraj Slafkovský (TPS Turku/Fín.), Tomáš Jurčo (Barys Nur-Sultan/KHL), Peter Cehlárik (Avangard Omsk/KHL), Marek Hrivík (Torpedo Nižnij Novgorod/KHL), Kristián Pospíšil (HC Davos/Švaj.), Samuel Takáč (HC Slovan Bratislava), Pavol Regenda (HK DUKLA Ingema Michalovce), Adrián Holešinský (HK Nitra), Peter Zuzin (HKM Zvolen)