Main Content

ME: Ohlasy po historickom úspechu slovenských hádzanárov: Tisli sa nám slzy

nedeľa, 16. január 2022 07:30 | Autor: TASR

Hádzanári Slovenska
Hádzanári Slovenska | zdroj: TASR

Košice 15. januára (TASR) - Obrovská radosť, eufória, ale aj slzy v očiach sprevádzali emócie slovenských hádzanárov po víťazstve nad Litvou 31:26. Vo svojom druhom zápase v základnej F-skupine ME v Košiciach dosiahli historicky prvé víťazstvo slovenského tímu na kontinentálnom šampionáte. Na pamätnom triumfe mali výrazný podiel brankári Marián Žernovič a Teodor Paul, ale aj strelec 7 gólov Tomáš Urban.

Sobotu, 15. január 2022 si bude partia okolo kapitána Ľubomíra Ďuriša pamätať do konca života. V euforickej atmosfére, ktorú podľa oficiálneho zápisu tvorilo 1504 divákov, dosiahli míľnik, aký sa nepodaril viacerým predchodcom. Pred zápasom s Litvou platilo, že Slováci odohrali na štyroch ME 10 zápasov, v ktorých získali iba jeden bod za remízu. Čakanie na premiérové víťazstvo ukončili po koncentrovanom výkone.

"V prvom polčase sme sa snažili pokryť brejky Litovcov v prvej aj druhej vlne. To sa nám darilo. V obrane sme stáli veľmi dobre, výborná bola aj spolupráca s brankárom. To bolo dôležité k tomu, aby sme išli s náskokom do druhého polčasu. Mali sme fázu, v ktorej sme po strate alebo góle prepadávali. Potom však bolo dôležité, že sme si znovu zvýšili náskok a to bolo rozhodujúce. Počas zápasu som hovoril trénerovi brankárov Milošovi Puterovi, že Litovci už nebudú mať také šťastie ako v závere zápasu s Ruskom. Štyri minúty pred koncom som už bol presvedčený, že vyhráme," povedal tréner Peter Kukučka, ktorý ako hráč zažil ME 2006 a 2012.

Pre víťazstvo slovenského tímu boli mimoriadne dôležité výkony brankárov. Marián Žernovič bol najmä v prvom polčase mimoriadnou prekážkou v zakončení Litovcov a na jeho výkon neskôr nadviazal aj Teodor Paul. "Žernovič mal v prvom polčase fázu, v ktorej mal úspešnosť zákrokov nad 50 percent, čo je v hádzanej skvelé číslo. Už keď majú brankári nad 30 percent, tak je to výborné. Neskôr dostal nejaké góly, ale všetko to boli "trháky" a góly cez stred. Potom prišiel Paur a ten mal 5 gólov z 10 striel, čo je tiež výborné. Teraz máme dilemu o tom, že kto začne zápas s Ruskom, lebo obaja brankári majú formu ako hrom," priznal Kukučka.

Hoci bolo na zápase o 64 divákov menej než na stretnutí Slovenska s Nórskom, atmosféra bola ešte búrlivejšia. Hráči navnadili divákov vydareným úvodom, v ktorom sa dostali do vedenia a tribúny neopustila eufória ani v ďalšom priebehu zápasu. Radosť slovenských reprezentantov po záverečnom hvizde bola obrovská: "Klaksónom v 60. minúte som si hneď uvedomil, akú veľkú vec sme spravili. Až sa mi tisli slzy do očí. So mnou teraz úplne lomcujú emócie. Je to neuveriteľné. Pred domácim publikom v Košiciach sme dokázali takýto historický moment. Budem si to pamätať do konca života výkonom v dnešnom zápase môžeme byť veľmi spokojní. Na druhej strane ostávame pri zemi, pretože nás o dva dni čaká ešte jeden veľmi silný súper," povedal najlepší strelec slovenského tímu Tomáš Urban. Jeden z lídrov slovenského tímu veril, že na výkon proti Litve Slováci nadviažu aj v pondelok (18.00) proti Rusom. "Potrebujeme si užívať každú chvíľu na ihrisku. Musíme na ihrisku takpovediac položiť život a dať do toho emócie, aby sme s favoritmi dokázali držať krok. S Rusmi to nebude iné. Potrebujeme odohrať minimálne to isté čo dnes," uviedol Tomáš Urban.