Main Content

Klubový rekord Austona Matthewsa, hetrik Marchanda

štvrtok, 13. január 2022 10:10 | Autor: TASR

Matthews, Tavares, Spezza
Matthews, Tavares, Spezza | zdroj: TASR

New York 13. januára (TASR) - Hokejisti Dallasu zvíťazili v noci na štvrtok v zápase zámorskej NHL nad nováčikom súťaže Seattlom 5:2. Texaský tím potiahol k triumfu veterán Joe Pavelski, ktorý zaznamenal dva góly a tri asistencie.

Pavelski prvýkrát v profiligovej kariére dosiahol v jednom stretnutí päť bodov. Stal sa vo veku 37 rokov najstarším hráčom s päťbodovým výkonom od 28. marca 2011, keď Teemu Selänne ako 40-ročný mal proti Coloradu bilanciu 3+2. "Bola to zábavná noc. Puk nám tam padal, dostali sme sa do množstva šancí. Veľký podiel na úspechu majú moji spoluhráči," povedal pre nhl.com skúsený americký útočník. Darilo sa aj jeho kolegom z prvého útoku Dallasu, Roope Hintz si pripísal gól a dve asistencie, Jason Robertson si gólom a asistenciou predĺžil bodovú šnúru na osem zápasov. Bodoval už v 11. domácom dueli za sebou. Stars dosiahli piaty triumf za uplynulých šesť stretnutí. Odčinili prehru 1:2 so St. Louis a v tabuľke Západnej konferencie poskočili na 10. miesto. Naopak, Seattle sa trápi, prehral siedmy súboj v rade (0-1-6). V drese "hviezd" odohral slovenský obranca Andrej Sekera 12:45 min, pripísal si jeden "hit".

O prekvapenie sa postarala Arizona, posledný tím Západnej konferencie zdolal na svojom ľade Toronto 2:1. Oba góly "kojotov" strelil Ryan Dzingel. Hlavným hrdinom duelu bol však český brankár Karel Vejmelka, ktorý zlikvidoval 45 striel hostí. Úplne zatienil slávnejšieho krajana v bránke Maple Leafs Petra Mrázka, ten prvýkrát v kariére nezískal v zápase proti Arizone ani bod. "Mali sme šťastie, že sme mali vzadu 'Vejjyho'. Podržal nás. Tvrdo na sebe pracuje, to sú veci, ktoré na prvý pohľad nevidíte. Na nováčika sa dokáže neuveriteľne pripraviť na zápas a dnes za to zožal odmenu," uviedol na adresu Vejmelku dvojgólový strelec Dzingel. Domáceho brankára prekonal len Auston Matthews v 41. minúte, americký center sa postaral o nový klubový rekord, keď skóroval v deviatom zápase za sebou na klziskách súperov. Prekonal tak zápisy Daniela Maroisa, Franka Mahovlicha a Babea Dyema (8). "Samozrejme, radšej by som dosiahol tento rekord vo víťaznom zápase. Ľad som opúšťal s trochu trpkým pocitom, že sme nezískali tie dva body. Súpera sme zasypali strelami, vypracovali si kopec šancí a väčšinu zápasu kontrolovali dianie, no niekedy skrátka narazíte na brankára vo skvelej forme," komentoval duel Matthews.

Boston nedal šancu Montrealu, pod víťazstvo 5:1 sa tromi gólmi podpísal Brad Marchand. Bol to jeho piaty hetrik v profiligovej kariére. Skúsený krídelník má úžasnú streleckú fazónu, v uplynulých piatich vystúpeniach nastrieľal dokopy osem gólov. Bruins vyhrali tretí zápas za sebou aj vďaka Curtisovi Lazarovi, ktorý sa gólovo presadil dvakrát a pridal aj asistenciu. "Myslím si, že momentálne hráme výborný hokej, držíme si 'momentum'. Dúfam, že v tom budeme pokračovať celú sezónu a ak prídu aj ťažké chvíle, že sa z toho rýchlo vyhrabeme," poznamenal Marchand. Ten strelil svoj 33. gól v oslabení, čím sa v tejto štatistike vyrovnal Brianovi Rolstonovi a Guyovi Carbonneauovi na 14. mieste historického poradia NHL. Zápas nedochytal brankár Canadiens Jake Allen, ktorý inkasoval dva góly zo siedmich striel a už v 18. minúte opustil ľad s nešpecifikovaným zranením. Jeho náhradník Sam Montembeault predviedol 31 úspešných zákrokov.

NHL - sumáre:

Boston Bruins - Montreal Canadiens 5:1 (3:0, 1:1, 1:0)

Góly: 15. Marchand (Nosek, Lazar), 15. Marchand (Smith, Bergeron), 20. Lazar (DeBrusk, Grzelcyk), 28. Marchand (Moore, Bergeron), 51. Lazar (Vaakanainen, Blidh) - 31. Pezzetta (Kulak). Brankári: Ullmark - Allen (18. Montembeault), strely na bránku: 41:25, 17.850 divákov.

Dallas Stars - Seattle Kraken 5:2 (3:1, 1:1, 1:0)

Góly: 1. Hintz (Robertson, Pavelski), 11. Pavelski (Heiskanen, Suter), 14. Robertson (Hintz, Pavelski), 39. Pavelski (Lindell), 59. Hakanpää (Hintz, Pavelski) - 9. Järnkrok (Johansson, McCann), 26. McCann (Eberle, Dunn). Brankári: Oettinger - Grubauer, strely na bránku: 25:25.

Arizona Coyotes - Toronto Maple Leafs 2:1 (1:0, 0:0, 1:1)

Góly: 15. Dzingel, 53. Dzingel (Schmaltz, Galchenyuk) - 41. Matthews (Bunting, Muzzin). Brankári: Vejmelka - Mrázek, strely na bránku: 18:46, 10.031 divákov.

Slovák v akcii:

Andrej Sekera (Dallas) 12:45 0 0 0 0 0 0

/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty