Main Content

Ako pocestuje do Pekingu náš súper? Takto vyzerá ideálna súpiska Švédska na OH

streda, 12. január 2022 09:00 | Autor: Róbert Kalnický

švédska hokejová reprezentácia
švédska hokejová reprezentácia | zdroj: TASR

Olympijské hry sa nezadržateľne blížia. Postupne predstavuje možné podoby súpisiek jednotlivých tímov, ktoré sa na podujatí predstavia. Dnes si priblížime zostavu Švédska. Tri korunky na poslednom olympijskom turnaji vypadli už v štvrťfinále. Neoslnili ani na uplynulom svetovom šampionáte, kde sa po prvýkrát v histórii nedostali ani do štvrťfinále. Aké mená môžu cestovať do Pekingu?

Brána:

Adam Reideborn - Jhonas Enroth - Jesper Wallstedt

Brankársky trojlístok tvoria zaujímavé mená. Ako jednotku sme zvolili Adama Reideborna, ktorý nastupuje v KHL za CSKA Moskva a podáva pravidelne kvalitné výkony. Navyše, ako jednotka nastúpil aj na poslednom svetovom šampionáte v Rige, takže tréner Garpenlöv vie, čo od neho môže očakávať. Ako dvojku sme nominovali Jhonasa Enrotha, ktorý má dostatok skúseností a na olympiáde sa predstavil už v roku 2018, kedy naskočil do jedného stretnutia. Trojkou je mladučký Jesper Wallstedt. 19-ročný gólman je v pamäti slovenských fanúšikov najmä vďaka skvelému výkonu proti našej reprezentácii do 20 rokov, kedy zneškodnil všetkých 48 striel. Na OH by mohol cestovať ako trojka, aby naberal potrebné skúsenosti pred rozvojom svojej kariéry.

Obrana:

Linus Hulström - Henrik Tömmernes

Jonathan Pudas - Christian Djoos

Tim Heed - Lawrence Pilut

Philip Holm

Obranné dvojice Troch koruniek sľubujú obrovské kvality. V elitnom páre nájdem dvoch ofenzívnych obrancov. Konkrétne sú to Linus Hulström z Magnitogorsku a

švédska hokejová reprezentácia
švédska hokejová reprezentácia | zdroj: TASR

zo Ženevy. Najmä Tömmernes má vo švajčiarskej NLA fantastické čísla. V 33 stretnutiach má na konte 40 kanadských bodov, čo je na obrancu skutočne nevídaný počin. Aj v druhom defenzívnom tandeme nájdeme osvedčené mená. Pudas pôsobí v AIK Skellefteå, kde má bod na zápas. Po jeho boku nastúpi Christian Djoos, ktorý sa pred týmto ročníkom presunul z NHL do švajčiarskeho Zugu. Tretia obrana je zložená zo zadákov pôsobiacich v KHL. Tim Heed je ťahúňom Spartaku Moskva a Lawrence Pilut je pilierom Čeľabinsku. Ako obranca číslo sedem pocestuje do Pekingu Philip Holm z Jokeritu Helsinki.

 

Útok:

 Leon Bristedt - Oscar Lindberg - Jesper Olofsson

Patrik Karlkvist - Carl Söderberg - Joakim Nygård

Mattias Tedenby - Dennis Rasmussen - Matte Strömwall

Jakob Lilja - Lucas Wallmark - Christoffer Ehn

Jakob de la Rose - Robert Rosén

Elitné trio vytvoria Leon Bristedt - Oscar Lindberg a Jesper Olofsson. Bristedt žiari vo vedúcom mužstve švédskej SHL Rögle, keď má pravidelne bod na zápas. Ako prvý center je nominovaný Oscar Lindberg, útočník Dynama Moskva. 30-ročný stredný útočník sa pohybuje okolo hranice bodu na zápas a patrí k lídrom Dynama v tomto ročníku. Na pravom krídle nastúpi Jesper Olofsson, najproduktívnejší hráč švajčiarskej najvyššej súťaže. Od neho sa bude očakávať prísun gólov, keďže v tejto sezóne ich nastrieľal už 23. V druhej formácii je príjemným prekvapením Patrik Karlkvist. Tento 29-ročný forward je najproduktívnejším Švédom v SHL. Stredným útočníkom bude Carl Söderberg, ktorý sa po 9 sezónach v NHL vrátil do rodného Malmö. Na pravom krídle nájdeme  Joakima Nygårda, ktorý sa pred touto sezónou vrátil taktiež z NHL. Tretí útok povedie ako center Dennis Rasmussen z Davosu. Na krídlach nájdeme zohraté duo z Dinama Minsk. Konkrétne sa jedná o Mattiasa Tedenbyho a Matteho Strömwalla. Obaja krídelníci sú vo forme a sú zároveň najproduktívnejšími Švédmi v KHL. V checking line nájdeme Lucas Wallmarka, ktorý pred sezónou opustil Floridu a posilnil CSKA Moskva, na krídlach sú Jakob Lilja a Christoffer Ehn. Na svoju príležitosť budú čakať Jakob de la Rose a Robert Rosén.