Main Content

Otec Djokoviča o aktuálnej situácii: Správajú sa k nemu ako ku väzňom

piatok, 7. január 2022 09:59 | Autor: TASR

Novak Djokovič
Novak Djokovič | zdroj: TASR

Melbourne 6. januára (TASR) - Otec srbského tenistu Novaka Djokoviča tvrdí, že jeho syn je v Austrálii väzňom a snažia sa ho ponížiť. Podľa Srdjana Djokoviča k jeho synovi pristupujú úplne odlišne ako k ďalším 25 hráčom, ktorí požiadali o udelenie lekárskej výnimky, aby mohli štartovať na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne.

Novak Djokovič sa obrátil na súd v Melbourne v snahe zvrátiť rozhodnutie o deportácii z Austrálie. Súd predbežným opatrením zabránil jeho okamžitému vyhosteniu. Prípad bude pokračovať v pondelok o 10.00 h miestneho času (00.00 SEČ). Djokovič je momentálne v Park Hoteli, štátnom karanténnom zariadení, ktoré býva prechodným domovom žiadateľov o azyl. V minulosti sa objavili viaceré sťažnosti, že na izbách sú chrobáky a podávané jedlá pokrýva pleseň.

"Novak a členovia jeho tímu vyplnili rovnaké dokumenty, ako ďalších 25 hráčov, ktorí nie sú zaočkovaní a požiadali o výnimku. Oni nemajú žiadne problémy, iba Novak. Mohli mu radšej povedať, aby neletel do Austrálie a bolo by to v poriadku. Ale nie, chceli ho ponížiť, držia ho v zariadení ako väzňa. Zobrali mu takmer všetky osobné veci i peňaženku, nechali mu iba mobil. Nemá sa kde prezliecť ani umyť. Novak pritom neporušil žiadne zákony," uviedol rozhorčený Srdjan Djokovič v rozhovore pre Sky Sports.

Austrálska vláda zrušila Djokovičovi vízum a nariadila mu opustiť krajinu. Líder svetového rebríčka a obhajca titulu na Australian Open nesplnil prísne vstupné požiadavky. Po krátkom súdnom vypočutí však právni zástupcovia ministerstva vnútra súhlasili, že Srb môže minimálne do piatka zotrvať v krajine. Obe strany spoločne so sudcom Anthonym Kellym vypracujú časový harmonogram opatrenia, ktoré bráni deportácii. V pondelok sa bude podľa portálu abc.net.au rozhodovať o hráčovom odvolaní proti zrušeniu víza. Riadiaca organizácia úvodného grandslamového turnaja sezóny Tennis Australia potrebuje definitívu do utorka, aby mohla naplánovať rozpis zápasov. Podujatie sa začne 17. januára.